Španija najavljuje zakon koji promoviše rodni paritet u politici i biznisu

Španija najavljuje zakon koji promoviše rodni paritet u politici i biznisu

Španski premijer Pedro Sančez najavio je u subotu zakon o rodnoj ravnopravnosti koji će zahtevati ravnopravniju zastupljenost žena i muškaraca u politici, biznisu i drugim sferama javnog života.

Zakon o jednakoj zastupljenosti primeniće mere rodnog pariteta na izborne liste, upravne odbore velikih kompanija i upravne odbore strukovnih udruženja.

Sančez je to saopštio tokom skupa Socijalističke partije uoči Međunarodnog dana žena 8. marta. To će biti odobreno na sastanku vlade u utorak pre nego što se ode na debatu u parlamentu.

On je rekao da vlada „ne samo da preduzima korak u korist feminizma, već u korist španskog društva u celini“.

To je poslednja u nizu mera ravnopravnosti koje je objavila levičarska koaliciona vlada. U decembru, poslanici su usvojili zakon o pravima transrodnih osoba, kao i pionirski zakon koji pokriva seksualno i reproduktivno zdravlje koji je, po prvi put u jednoj evropskoj zemlji, nudio plaćeno odsustvo koje finansira država za žene koje pate od bolnih menstruacija.

„Ako one predstavljaju polovinu društva, polovina političke i ekonomske moći mora da bude ženska“, rekao je Sančez u subotu.

Zakon o jednakoj zastupljenosti zahtevaće da žene čine 40% menadžmenta bilo koje kompanije koja je na berzi sa više od 250 radnika i godišnjim prometom od 50 miliona evra (53 miliona dolara).

U politici, zakon će zahtevati od partija da ponude jednak broj muških i ženskih kandidata tokom izbora, sa ciljem povećanja rodnog pariteta u parlamentu. Trenutno žene čine 44% Kongresa i 39% Senata.

Takođe će zahtevati da profesionalna udruženja imaju najmanje 40% žena u svojim odborima, kao i žiri za sve nagrade koje se finansiraju javnim novcem.