Afričko olimpijsko tijelo podržava učešće Rusije i Bijelorusije kao neutralne

Afričko olimpijsko tijelo podržava učešće Rusije i Bijelorusije kao neutralne

Afrički olimpijski komiteti usvojili su u subotu rezoluciju kojom se podržava učešće ruskih i beloruskih sportista na Letnjim olimpijskim igrama u Parizu 2024. kao neutralni.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je u januaru odredio put za ruske i beloruske sportiste da osvoje olimpijska mesta kroz azijske kvalifikacione turnire i da se takmiče kao neutralni, bez zastava ili himni.

Sportistima iz tih zemalja zabranjeno je učešće na mnogim međunarodnim takmičenjima nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali neke međunarodne federacije im sada dozvoljavaju povratak prema uputstvima MOK-a.

Asocijacija nacionalnih olimpijskih komiteta Afrike (ANOCA) usvojila je svoju rezoluciju nakon sastanka u Nuakšotu u Mauritaniji, pri čemu je predsednik tog tela Mustafa Beraf rekao da je to „u skladu sa stavom MOK-a“.

„Članovi su jednoglasno glasali za učešće ruskih i beloruskih sportista na svim međunarodnim takmičenjima“, navodi se u saopštenju ANOCA.

„Biće dakle u pitanju omogućavanje ruskim i beloruskim sportistima da učestvuju u potpunoj neutralnosti bez ikakvog znaka identiteta na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

„… politika ne može da vrši pritisak na sport i da iz njega povuče sve njegove plemenite vrednosti koje se vrte oko mira, jedinstva i solidarnosti… Sportisti ni u kom slučaju ne smeju da plate visoku cenu sukoba kakav god da je i gde god da je je.“

Ukrajina i njeni istočnoevropski i baltički susedi predvode poziv da se ruskim i beloruskim sportistima zabrani ulazak u Pariz 2024. sve dok ruske trupe održavaju svoju invaziju na Ukrajinu, što Moskva naziva „specijalnom operacijom“. Belorusija je bila ključna zona za invaziju.

U februaru, više od 30 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Britaniju i Francusku, obećalo je podršku zabrani ruskim i beloruskim sportistima da učestvuju na međunarodnim takmičenjima.

Ukrajina je takođe zaprijetila bojkotom Olimpijade zbog učešća Rusije.