Holandsko tužilaštvo otvorilo 45 istraga o zaobilaženju sankcija EU Rusiji

Holandsko tužilaštvo otvorilo 45 istraga o zaobilaženju sankcija EU Rusiji

Holandsko tužilaštvo otvorilo je 45 krivičnih istraga protiv kompanija i pojedinaca osumnjičenih za zaobilaženje sankcija Rusiji, prenosi RTL Nevs.

Od 45 krivičnih istraga, 29 se odnosi na kršenje pravila uvoza i izvoza. Preostale istrage se tiču kršenja finansijskih sankcija.

U okviru jedne krivične istrage, već je pokrenut krivični slučaj u kojem se osoba sumnjiči da je, posebno, preko Kazahstana izvozila mikročipove u Rusiju. Ovaj slučaj još nije razmatran u meritumu.

Za izigravanje sankcionih pravila zaprećena je kazna do šest godina zatvora.

Prošlog meseca, Statistički zavod Holandije je izvestio da je Holandija tokom prošle godine izvezla mnogo manje proizvoda u Rusiju. Najveći pad izvoza zabeležili su poluprovodnici i mikro kola, koji se nalaze na listi sankcija.

Međutim, istraživanja NOS-a i Nieuvsuura pokazuju da mnogi čipovi završavaju u Rusiji preko posrednika. Ponekad se koriste i alternativne zemlje.

Podsetimo, Blumberg je izvestio da se čini da Rusija uspešno zaobilazi sankcije Evropske unije i Grupe sedam kako bi dobila kritične poluprovodnike i druge tehnologije za svoj rat u Ukrajini.