U Španiji je uhapšeno 10 Ukrajinaca i Rusa zbog pljačke izbjeglica iz Ukrajine

U Španiji je uhapšeno 10 Ukrajinaca i Rusa zbog pljačke izbjeglica iz Ukrajine

Španska policija uhapsila je članove kriminalne grupe koja je opljačkala domove izbeglica koje su bežale od rata u Ukrajini i ukrala predmete vredne više od milion evra, prenosi The Local.

„Deset osumnjičenih su se specijalizovali za takve žrtve, jer obično donose svu svoju ušteđevinu i dragocenosti“, navodi se u saopštenju španske policije.

Pretpostavlja se da su uljezi upali u sedam kuća ukrajinskih izbeglica u istočnim provincijama Alikante i Mursija na mediteranskoj obali Španije.

Policija je saopštila da je uspela da povrati ukradene predmete i gotovinu u vrednosti od 1,25 miliona evra, uključujući kolekciju maraka u vrednosti od oko pola miliona evra, nakit i kompjutere.

Grupa se sumnjiči da koristi uređaje za praćenje postavljene na automobile žrtava kako bi proučavala njihove svakodnevne rutine i odredila kada su odsutne.

Policija je saopštila da je u okviru istrage uhapšeno sedam Ukrajinaca i tri Rusa i nije isključila da će biti pronađene nove žrtve i nova hapšenja.

Španija je primila 160.000 ukrajinskih izbjeglica kojima je odobrena privremena zaštita nakon što su pobjegli iz ratom razorene zemlje.