Oluje podstiču snježni pokrivač u Kaliforniji, ublažavaju sušu

Oluje podstiču snježni pokrivač u Kaliforniji, ublažavaju sušu

Rekordne kiše i snežne padavine poslednjih nedelja izvukle su polovinu Kalifornije iz uporne suše i podstakle zalihe planinskog snega na koji se država oslanja da obezbedi vodu tokom toplog, suvog proleća i leto.

Državni zvaničnici u petak su trebali da objave najnovija merenja količine i dubine snega u planinama Sijera Nevada, koji su prošlog meseca već bili na duplo većoj dubini od tipične za ovo doba godine.

Snežni pokrivač se smatra najvećim rezervoarom u Kaliforniji i od vitalnog je značaja za punjenje potoka i jezera dok se polako topi.

Rekordne padavine i prateće snažne oluje u decembru i februaru takođe su dramatično umanjile tekuće suše u Kaliforniji, saopštio je ove nedelje tim američkih vladinih agencija.

Američka mapa za praćenje suše koju je u četvrtak objavila Nacionalna uprava za okeane i atmosferu i agencije za saradnju pokazala je da 17% Kalifornije nije iskusilo nikakvu vrstu abnormalne suše, dok je druga trećina bila suva, ali više nije zvanično u stanju suše.

Nasuprot tome, pre samo tri meseca se smatralo da cela država doživljava sušne uslove. Kalifornija je prošla kroz četiri perioda suše od 2000. godine, čineći manje vode dostupnim za navodnjavanje useva i održavanje divljih životinja, uz zadovoljavanje potreba 40 miliona stanovnika te države.