Egipat otkriva 9 metara dugu komoru unutar Velike piramide

Egipat otkriva 9 metara dugu komoru unutar Velike piramide

Egipat je u četvrtak otkrio otkriće dugačkog koridora unutar Velike piramide u Gizi, prvog koji je pronađen na sjevernoj strani strukture.

Koridor, koji mkeri 9 metara (skoro 30 stopa) sa 2 metra (više od 6 stopa), nalazi se iznad glavnog ulaza u čuvenu strukturu i otkriven je pomoću skeniranja, saopštile su vlasti. Funkcija komore je trenutno nepoznata, iako takvi hodnici često dovode do daljih arheoloških otkrića.

Egipatski arheolog Zahi Havas i ministar turizma zemlje Ahmed Eisa objavili su otkriće u podnožju piramide.

Komora je otkrivena u okviru projekta Scan Piramids, međunarodnog programa koji koristi skeniranje da bi pogledao neistražene delove drevne strukture.

Piramida udaljena oko 11 milja od centra Kaira poznata je i kao Kufuova piramida po svom graditelju, faraonu iz 4. dinastije koji je vladao od 2509. do 2483. p.n.e.

Drevna struktura je poslednje preživelo čudo antičkog sveta. Očarala je posetioce otkako je izgrađena kao kraljevska pogrebna komora pre nekih 4.500 godina. Stručnjaci su podeljeni oko toga kako su ona i druge piramide izgrađene, pa čak i relativno mala otkrića izazivaju veliko interesovanje.

Egipat često javno promiče drevna otkrića kako bi privukao više turista, što je glavni izvor stranog novca za ovu severnoafričku zemlju oskudnu. Sektor je pretrpeo dugi pad nakon političkih previranja i nasilja koji su usledili nakon pobune 2011. godine.