22 sirijska migranta štrajkuju glađu u libijskom zatvoru

22 sirijska migranta štrajkuju glađu u libijskom zatvoru

Najmanje 22 sirijska migranta pritvorena više od pet meseci u Libiji počela je u ponedeljak štrajk glađu tražeći njihovo oslobađanje, saopštila je libijska grupa za ljudska prava.

Grupa migranata uključuje troje maloletnika i držani su u zatvoru u zapadnom gradu Zavija u užasnim uslovima, saopštila je grupa Beladi. Oni su privedeni u oktobru u gradu Adžajlat, koji se nalazi oko 80 kilometara (50 milja) zapadno od glavnog grada Tripolija, rekao je aktivista Tarik Lamlum.

Portparol vlade u Tripoliju nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Migranti su u Libiju stigli prošle godine letom privatne sirijske avio-kompanije Cham Vings koja upravlja rutama za istočnu Libiju, rekao je Lamlum. „Oni su legalno ušli u zemlju i imaju sva potrebna dokumenta i pečate na pasošima“, rekao je on.

Potom su se preselili u zapadnu Libiju gde su bili zatočeni u okviru obračuna sa migrantima. Sud u Adžajlatu naložio je njihovu deportaciju nakon što su platili kaznu od 600 libijskih dinara (oko 125 dolara) svaki, navodi se u dokumentu do kojeg je došao Asošiejted pres.

Grupa za ljudska prava Beladi je rekla da Kazneno-popravni zavod u Zaviji, poznat kao zatvor Jodeddaim, nadgleda Ministarstvo pravde za razliku od drugih centara za pritvor za migrante koje vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova. Grupa, koja je ove godine dva puta posetila zatvor, saopštila je da su zatvorenici bolovali od šuge i drugih kožnih bolesti.

Beladi je pozvao da se migranti puste iz zatvora i da ne budu deportovani u Siriju, gde građanski rat besni više od decenije.

Hiljade Afrikanaca i ljudi sa Bliskog istoka svake godine stiže u Libiju koja je postala glavna tranzitna tačka za migrante koji traže bolji život u Evropi. Severnoafrička nacija pala je u haos nakon pobune koju je podržao NATO i koja je zbacila i ubila dugogodišnjeg diktatora Gadafija 2011.

Trgovci ljudima su imali koristi od bezakonja u Libiji, krijumčarenja migranata preko dugih granica zemlje sa šest zemalja. Migranti se zatim pakuju u loše opremljene gumene čamce i druga plovila i kreću na rizična pomorska putovanja.