ISIS žene teraju dječake da ih oplode

ISIS žene teraju dječake da ih oplode

Žene poklonice ISIS-a koje su držane u sirijskim zatočeničkim logorima primorale su dečake od 13 godina da služe kao seksualni robovi kako bi ih oplodili i pomogle u povećanju stanovništva „kalifata“, izvestio je u četvrtak Dejli Bist.

Najmanje deset dečaka u kampu al-Havl na severoistoku Sirije regrutovano je da imaju snošaj sa desetinama žena, objavili su američki mediji, pozivajući se na neidentifikovane zvaničnike Sirijskih odbrambenih snaga (SDF). Sirijska vlada je uhapsila oko 8.000 žena i dece povezanih sa ISIS-om od poraza terorističke grupe 2019. Odrasli muški pripadnici ISIS-a drže se u odvojenim kampovima.

„Prisiljeni smo da imamo seks sa ženama ISIS-a, da ih oplodimo“, rekla su dva tinejdžera identifikovana kao Ahmet, 13, i Hamid, 14, stražaru u kampu al-Havl. „Možete li da nas izvučete odavde?“ Jedan od dečaka je morao da ima seks sa osam žena ISIS-a za samo nekoliko dana.

Snage bezbednosti potvrdile su da su dečaci tinejdžeri u kampu al-Roj, takođe na severoistoku Sirije, bili podvrgnuti sličnoj eksploataciji, piše Dejli bist. U stvari, jedan od dečaka se srušio i hospitalizovan je nakon što mu je data supstanca nalik vijagri da bi ga naterao da nastupi. Majke u al-Roju, želeći da zaštite svoje sinove od seksualnog porobljavanja, molile su vlasti logora da prebace njihove dečake u centre za rehabilitaciju.

Sirijski zvaničnici odbrane nedavno su usvojili politiku premeštanja dečaka koji su dostigli pubertet u takve rehabilitacione ustanove, gde dobijaju savete protiv ekstremizma i pripremaju se za reintegraciju u društvo. Ujedinjene nacije osudile su ovu politiku prošle nedelje, nazvavši je „nezakonitom“ i sugerisale da bi oni mogli biti „nasilno nestali“ ili prodati.

Mnoge žene iz ISIS-a odbile su repatrijaciju u svoje matične zemlje zbog sebe i svoje dece. Drugima, kao što je „nevesta ISIS-a“ Šamima Begum iz Velike Britanije, oduzeto je državljanstvo i zabranjen im je povratak.

Zvaničnici SDF-a rekli su da su mnoge žene zatrudnele u kampovima, iako vlada Damaska ne zna tačan broj. Neki rađaju u tajnosti u nadi da će povećati populaciju Islamske države, za koju veruju da će se ponovo uspostaviti kada njihovi ljudi stignu da ih razbiju iz logora.