Vlasnik Fejsbuka Meta će uvesti plaćenu pretplatu

Vlasnik Fejsbuka Meta će uvesti plaćenu pretplatu

Fejsbuk, društvena mreža koja je trebalo da ostane besplatna „uvek“, i njen stabilni drug Instagram pokrenuli su u nedelju uslugu plaćene pretplate, pošto poslovni model zasnovan na reklamama koji je dugo dominirao internetom posustaje.

Mark Zakerberg, izvršni direktor kompanije Meta koja je matična na Fejsbuku, najavio je u nedelju pokretanje Meta Verified, usluge koja počinje od 11,99 dolara mesečno za autentifikaciju nečijeg naloga, što je usledilo nakon sličnog poteza Elona Maska na Tviteru.

„Ova nova funkcija se odnosi na povećanje autentičnosti i bezbednosti svih naših usluga“, napisao je Zakerberg u izjavi objavljenoj na Fejsbuku i Instagramu.

Meta Verified će ove nedelje biti predstavljen u Australiji i Novom Zelandu pre nego što dođe na tržišta u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama.

Pretplatnici će dobiti značku koja pokazuje da je njihov nalog verifikovan državnim ID-om, dodatnom zaštitom od lažnog predstavljanja, direktnim pristupom korisničkoj podršci i većom vidljivošću, navodi kompanija.

Gigant društvenih medija rekao je da će usluga prvenstveno biti usmerena na kreatore sadržaja koji žele da prošire svoje prisustvo na platformama i da bi mogli da vide prilagođavanja nakon faze testiranja.

Neće biti promena na nalozima na Fejsbuku i Instagramu koji su već verifikovani, saopštila je kompanija i dodala da će biti dozvoljeno da se pretplate samo korisnici stariji od 18 godina. Usluga još nije dostupna preduzećima.

Nije odmah bilo jasno kako je Zakerberg planirao da ceni Meta Verified u zemljama u kojima korisnici ne mogu da priušte da plate 12 dolara mesečno, ili u ekonomijama zasnovanim na gotovini gde možda imaju manje načina da dođu do novca Meta.

Maskovi prvobitni pokušaji da pokrene sličnu uslugu na rivalskoj društvenoj mreži Tviter prošle godine su se izjalovili, sa sramnom nizom lažnih naloga koji su uplašili oglašivače i bacili sumnju na budućnost sajta.

Bio je primoran da nakratko obustavi napore pre nego što ga je ponovo pokrenuo na prigušeni prijem u decembru.

Facebook je pomogao da se uspostavi dominantan model velikih platformi na internetu danas, koji vidi da korisnici imaju koristi od „besplatnih“ usluga koje prikupljaju njihove podatke za prodaju personalizovanog oglasnog prostora.

To je model koji je kompaniji, zajedno sa drugim reklamnim titanima poput Gugla, zaradio desetine milijardi dolara godišnje.

Godinama je Facebook početna stranica ponosno izjavljivala da je sajt „besplatan i da će uvek biti“.

Ali 2019. kompanija je tiho odbacila slogan. U to vreme stručnjaci su sugerisali da je to zato što je vrednost ličnih podataka korisnika značila da sajt nikada nije bio zaista besplatan.

U 2022. godini, Meta je zabeležila pad prihoda od reklama po prvi put od kada je grupa sa sedištem u Kaliforniji izašla na berzu 2012. godine.

Kompanija je nedavno objavila da je broj dnevnih korisnika Fejsbuka dostigao dve milijarde — ali između inflacije koja je uticala na budžete oglašivača i žestoke konkurencije aplikacija kao što je TikTok, ti korisnici ne donose toliki prihod kao nekada.

Kompanija je takođe patila od regulatornih promena koje je uveo proizvođač iPhone-a Epl, a koje ograničavaju mogućnost društvenih mreža da prikupljaju podatke i prodaju reklame.

Slični faktori su već naterali druge mreže, od Reddita do Snapchata, kao i Tvitera, da pokrenu plaćene planove.

Meta je takođe pod pritiskom da napravi veliku kocku na metaverzumu, svetu virtuelne stvarnosti za koji Zakerberg veruje da će biti sledeća granica na mreži.

Investitori su prošle godine kaznili Metu, snizivši cenu akcija kompanije za zapanjujuće dve trećine tokom 12 meseci, ali akcije su se oporavile 2023.

Meta je u novembru objavila da će otpustiti 11.000 zaposlenih, ili 13 odsto svog osoblja, što je najveće smanjenje broja radnika u istoriji kompanije.

Meta Verified će biti jeftiniji na vebu nego na mobilnim aplikacijama zbog provizija koje uzima Apple za iPhone ili Google na pametnim telefonima kojima upravlja njegov Android sistem.

Zakerberg je rekao da će to koštati 11,99 dolara na vebu i 14,99 dolara mesečno na iOS-u ili Android-u.

Kompanija je rekla da ne očekuje da će ostvariti značajan prihod od usluge tokom testne faze, ali da je to deo napora za diversifikaciju.

„Lično, mislim da se više radi o diverzifikaciji prihoda“, rekla je Karolina Milanezi, analitičar u Creative Strategies.

Nakon što je Tviter pokrenuo svoju pretplatu, druge grupe društvenih medija pomislile su „pa, mogli bismo i da pokušamo“, rekla je ona za AFP.

„Opravdavanje toga iz perspektive kreatora smatram više marketinškim nego što ima pravu vrednost za kreatore“, dodala je ona.

Platforme se bore za korisnike i uticajne ljude koji im privlače pažnju.

Ali za Milanesi, Meta Verified ponude su „čudna mešavina“.

„Ne znam da li daje dovoljno jednoj kategoriji (korisnika) da opravda sumu novca, što nije mala naknada.