Holanđani i Švajcarci pridružuju se rastućem bojkotu svetskog prvenstva

Holanđani i Švajcarci pridružuju se rastućem bojkotu svetskog prvenstva

Švajcarska i Holandija pridružile su se u nedelju Sjedinjenim Državama i još pet reprezentacija u bojkotu svetskog prvenstva u amaterskom boksu u Nju Delhiju sledećeg meseca, jer će prisustvovati sportisti iz Rusije i Belorusije.

Holandsku federaciju predvodi Boris van der Vorst, istaknuta ličnost u Savezu nacija za zajednički cilj koji nastoji da osigura da boks ima budućnost na Olimpijskim igrama nakon Igara u Parizu 2024.

Rus Umar Kremlev je predsednik Međunarodne bokserske asocijacije (IBA) i izabran je bez protivljenja prošlog maja nakon što je Van der Vorst proglašen nepodobnim. Ruski energetski gigant Gasprom, koji kontroliše država, najveći je sponzor IBA.

Sud za sportsku arbitražu (CAS) presudio je u junu da je holandski zvaničnik pogrešno spriječen da se kandiduje, ali je vanredni IBA kongres u Jermeniji glasao protiv održavanja novih izbora.

Holandska federacija je saopštila da je njen odbor jednoglasan u odluci da se drži dalje od takmičenja u organizaciji IBA koja su prekršila sankcije koje je uveo Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

„Holandski bokseri ostaju fokusirani na osvajanje kvota za Olimpijske igre u Parizu 2024. na Evropskim igrama 2023. u junu“, dodaje se.

„Holandska bokserska federacija će obezbediti da dobiju svu neophodnu obuku i takmičarsko iskustvo na alternativnim događajima u narednim mesecima.

Švajcarska federacija je takođe objavila da neće učestvovati na IBA događajima, pridruživši se Sjedinjenim Državama, Irskoj, Britaniji, Češkoj Republici, Švedskoj i Kanadi u izbegavanju ženskog sveta.

Većina je takođe rekla da će preskočiti muški turnir u Taškentu, u Uzbekistanu, u maju.

IBA je obećala da će pružiti finansijsku pomoć svima iz zemalja koje bojkotuju i žele da se takmiče na šampionatima.

Prošle nedelje je rečeno da su atletičarke iz 77 zemalja potvrdile svoje učešće na ženskom turniru od 15. do 26. marta.

Bokserska federacija Indije saopštila je da ostaje uverena da će na turniru „doživeti najveće učešće zemalja članica ikada“.

IBA je lišena učešća na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. i ostaje u sukobu sa organizatorima Olimpijade. Kvalifikacije za Pariz 2024. organizuje MOK.

Boks nije u početnom programu za Igre u Los Anđelesu 2028. godine, dok se čekaju reforme koje zahteva MOK nakon pritužbi o pitanjima upravljanja.