U Italiji, posle višednevne potrage, pronađeni su ostaci „meteorita Svetog Valentina“

U Italiji, posle višednevne potrage, pronađeni su ostaci „meteorita Svetog Valentina“

U gradu Matera, koji se nalazi na jugu Italije, pronađeni su u gotovo netaknutom stanju ostaci meteorita, koji su mediji zbog datuma pada – 14. februara – prozvali „vatrenom kuglom Svetog Valentina“, prenosi Il Mesađero.

Meteor je primećen na Dan zaljubljenih iznad južnih italijanskih regiona Pulja i Bazilikata. Prema istraživačkom projektu PRISMA, koji proučava aktivnost nebeskih tela, meteorit je bio težak 400-500 grama i leteo je brzinom od 300 kilometara na sat.

Nakon obaveštenja, lokalni stanovnici su zamoljeni da pomognu u potrazi za ostacima meteorita, koji naučnici žele da iskoriste za istraživanje.

Ispostavilo se da je nebesko telo udarilo u kuću stanovnika Matere – braće Đanfranka i Pina Lozinjora, gde žive sa roditeljima. Na dan pada, kako se sećaju muškarci, njihovi roditelji su čuli „glasnu eksploziju koja je došla spolja”.

Braća su kasnije pretražila područje i pronašla malo kamenje – ukupno desetine malih fragmenata onoga što se ispostavilo da je meteorit težak više od 70 grama. Prilikom pada, nebesko telo je otkinulo pločicu sa balkona kuće Losinjorovih, niko drugi nije povređen.

Zbog činjenice da je meteorit pronađen tako brzo i da je pao na ravnu površinu, njegovi fragmenti praktično nisu kontaminirani. Ovo povećava vrednost prikupljenih uzoraka, objasnio je predstavnik PRISME Daniele Gardiol.

„Meteoriti su ostali gotovo nepromenjeni 4,5 milijardi godina od formiranja našeg Sunčevog sistema, a otkriće svežeg meteorita poput onog pronađenog u Materu u velikoj meri pomaže naučnicima da rekonstruišu faze koje su dovele do formiranja planeta, uključujući i Zemlju. “, dodaje naučnik.

Izdvojeni materijal će uskoro biti podvrgnut detaljnoj analizi kako bi se utvrdio hemijski i mineralni sastav korisni za klasifikaciju novootkrivenog meteorita.

Od 1959. godine na Zemlji je pronađeno oko 40 ostataka meteorita različitih veličina. Značajno je da je ovo drugo otkriće u Italiji od 2020. godine, kada je meteorit pao u blizini grada Modene na severu zemlje.