U Njemačkoj se predlaže da engleski postane službeni jezik zbog nedostatka radne snage

U Njemačkoj se predlaže da engleski postane službeni jezik zbog nedostatka radne snage

Slobodna demokratska partija Nemačke, koja je deo vladajuće koalicije, predlaže da se engleskom da status drugog zvaničnog jezika, što bi privuklo više kvalifikovanih radnika iz inostranstva, prenosi Gardijana.

U jesen 2022. „slobodne demokrate” su predstavile sopstvenu verziju „zelene karte” pod nazivom Chancenkarte („karta mogućnosti”), osmišljene da reši problem akutnog nedostatka kvalifikovane radne snage.

„Kvalifikovani radnici koji žele da dođu u Nemačku trebalo bi da budu u mogućnosti da se uspešno prijave za naš novi sistem zelenih karata zasnovan na bodovima, čak i ako još ne govore nemački“, objasnio je portparol stranke Johanes Vogel.

On je pojasnio da će Chancenkarte omogućiti strancima da se prijave za posao u Nemačkoj čak i ako ne govore tečno nemački, a poslodavci će takvim strancima dozvoliti da popunjavaju formulare za prijavu na engleskom jeziku.

Poziv Slobodne demokratske stranke podržala je Asocijacija nemačkih privrednih komora, čiji je predsednik Peter Adrijan nedavno rekao u intervjuu listu Munchner Merkur: „Engleski je svetski jezik i trebalo bi da bude dovoljan svima da postignu veliki uspeh u mnogim nemačke kompanije“.

S druge strane, u Udruženju državnih službenika Nemačke još prošle godine su se izjasnili protiv davanja engleskog statusa službenog jezika, jer bi, kako insistiraju, rezolucije i zakoni trebalo da budu na nemačkom „iz pravnih razloga“. sigurnost“.

Kako ističe The Guardian, otpor inicijativi „slobodnih demokrata“ primetno je jači u nekadašnjim zemljama Socijalističke Nemačke Demokratske Republike, gde je veliki deo stanovništva odrastao učeći ruski, a ne engleski, kao prvi strani jezik. u školi.

U 2022. godini u Nemačkoj je zabeležen rekordan broj slobodnih radnih mesta – 844 hiljade, a najveći deficit zabeležen je u farmaceutskom, inženjerskom i IT sektoru. Savezni zavod za zapošljavanje je u januaru ove godine evidentirao 764.326 slobodnih radnih mesta u nemačkim kompanijama.

Šef agencije Andrea Nales sugerisao je u novembru prošle godine da će Nemačka, najveća evropska privreda, svake godine morati da dovede oko 400.000 kvalifikovanih radnika iz inostranstva kako bi nadoknadila nedostatak radne snage.