Izloženost nikotinu tokom trudnoće može povećati rizik od iznenadne smrti bebe

Izloženost nikotinu tokom trudnoće može povećati rizik od iznenadne smrti bebe

Novorođenčad čije su majke koristile snus (vlažni oralni duvanski proizvod) tokom trudnoće imaju tri puta veći rizik od iznenadne smrti bebe, prema sveobuhvatnoj studiji registra Karolinska instituta u Švedskoj, objavljenoj u časopisu Pediatric Research. Rizik je bio mnogo manji da je majka prestala da uzima snus pre prve prenatalne posete. Istraživači zaključuju da tokom trudnoće treba izbegavati sve vrste nikotinskih proizvoda.

„Na sreću, učestalost iznenadne smrti odojčadi je veoma niska, ali možemo videti da je uzimanje snusa ili pušenje tokom trudnoće povezano sa povećanim rizikom“, kaže Ana Gunerbek, pedijatar u Dečjoj bolnici Astrid Lindgren i istraživač na Odeljenju za medicinu. Epidemiologija i biostatistika, Karolinska institut.

Iako je poznato da je pušenje tokom trudnoće faktor rizika za iznenadnu smrt bebe, malo je istraživanja urađeno o snusu i drugim nikotinskim proizvodima. Da bi se pozabavili ovim, istraživači su sproveli studiju registra koja se sastojala od preko dva miliona beba rođenih u Švedskoj između 1999. i 2019. Za to vreme, samo dve od 10.000 beba su pretrpele iznenadnu smrt odojčadi, što je slučaj kada smrt nastupi iznenada bez ikakvog razloga tokom spavanja. .

Prilikom prijavljivanja na porodiljsku negu, nešto više od jedan odsto majki je uzimalo snus, a sedam odsto pušilo. Uzimanje snusa tokom trudnoće povezano je sa povećanjem rizika od smrti odojčadi za 70 odsto tokom prve godine, bez obzira na uzrok, i trostrukim povećanjem rizika od iznenadne smrti odojčadi. Rizici povezani sa uzimanjem snusa bili su uporedivi sa umerenim pušenjem (jedna do devet cigareta dnevno). Najveći rizici bili su povezani sa pušenjem preko deset cigareta dnevno.

Prestanak snusa i cigareta u ranoj trudnoći, pre prvog pregleda u antenatalnoj klinici, smanjio je rizik u poređenju sa kontinuiranom upotrebom.

Švedski snus je bogat nikotinom, ali za razliku od cigareta ne sadrži zapaljive proizvode i stoga se smatra, poput vapinga i drugih sličnih nikotinskih proizvoda, mnogo manje štetnim po zdravlje.

„S obzirom na dramatičan porast upotrebe snusa među mladim ženama plodnog uzrasta u Švedskoj u poslednjih nekoliko godina i rastuću popularnost e-cigareta, žene treba da budu obaveštene o potencijalnom riziku za fetuse i bebe“, kaže dr. Gunnerbeck. „Naša studija ukazuje da je nikotin faktor rizika od iznenadne smrti odojčadi, pa zaključujemo da sve vrste nikotinskih proizvoda treba izbegavati tokom trudnoće.

Povezujući različite registre, istraživači su bili u mogućnosti da se prilagode brojnim važnim potencijalnim faktorima rizika od iznenadne smrti odojčadi, kao što su socioekonomski status i starost majke. Međutim, istraživači nisu u mogućnosti da uspostave bilo kakve uzročne veze, jer su nepoznati faktori mogli uticati na rezultate.

Teško je odvojiti rizik za fetus povezan sa snusom i pušenjem od izlaganja dimu cigareta i nikotinu u majčinom mleku nakon rođenja bebe. Štaviše, majke koje su prestale da puše ili uzimaju snus u ranoj trudnoći možda bi kasnije nastavile sa tom navikom. Istraživači nisu imali informacije o tome koliko je snusa konzumirano tokom trudnoće ili koja doza nikotina može izazvati štetne efekte.