Jednostavna mala doza aspirina može povećati šanse preživljavanje raka jajnika

Jednostavna mala doza aspirina može povećati šanse preživljavanje raka jajnika

Novo istraživanje KIMR Berghofera otkrilo je da niske doze aspirina mogu poboljšati preživljavanje raka jajnika.

Studija je pratila više od 900 australijskih žena kojima je nedavno dijagnostikovan rak jajnika i pitala ih koliko često koriste nesteroidne antiinflamatorne lekove (NSAID) kao što je aspirin.

Vodeći istraživač dr Azam Majidi rekao je da su žene koje su prijavile da su uzimale NSAIL najmanje četiri dana u nedelji u 12 meseci nakon dijagnoze, živele duže u proseku od povremenih ili onih koje nisu koristile. Većina čestih korisnika svakodnevno je uzimala male doze aspirina.

„Naši nalazi sugerišu da česta upotreba NSAID-a može poboljšati preživljavanje žena sa rakom jajnika, bez obzira da li počnu da uzimaju lekove pre ili posle dijagnoze“, rekao je dr Majidi.

„Otkrili smo da bi razlika u proseku značila preživljavanje od dodatnih 2,5 meseca u pet godina nakon dijagnoze. Iako ovo možda ne zvuči mnogo, značajno je za rak jajnika. Bolest se često dijagnostikuje u uznapredovaloj fazi kada je prognoza loša, a mogućnosti lečenja ograničene.“

Rak jajnika može biti teško otkriti i obično se ne otkriva do treće ili četvrte faze, kada je petogodišnja stopa preživljavanja samo 29%. To je najsmrtonosniji ginekološki rak u Australiji. Kredit: KIMR

Do 80% žena doživljava recidiv raka nakon lečenja. Međutim, KIMR Berghoferova studija sugeriše da se kod onih koji su često koristili NSAIL, rak nije vratio tako brzo.

Dr Majidi je rekao da nalazi pružaju nadu da niske doze aspirina mogu pomoći u preživljavanju raka jajnika na nivou čitave populacije, dok istraživači nastavljaju da traže bolje terapije. Međutim, ona je takođe naglasila da aspirin nije bezbedan za sve, tako da žene ne bi trebalo da počnu da uzimaju lekove bez konsultacije sa lekarom.

„Jedna od uzbudljivih stvari u vezi sa ovim rezultatima je da je niske doze aspirina pristupačne i relativno bezbedne za upotrebu na nivou čitave populacije“, rekla je ona.

„Dok ciljaniji i napredniji tretmani pokazuju velika obećanja, u ovom trenutku su veoma skupi i nisu dostupni svima — posebno u siromašnijim zemljama.“

„Potrebno je više istraživanja, uključujući klinička ispitivanja da bi se potvrdilo da li ovi lekovi mogu poboljšati preživljavanje žena pogođenih ovom strašnom bolešću.

Studija, objavljena u JNCI: Journal of the National Cancer Institute, nije prva koja ukazuje na vezu između NSAIL-a i preživljavanja raka jajnika. Međutim, neke prethodne studije su možda bile pod uticajem metodoloških problema, koje je ovo najnovije istraživanje nastojalo da reši.

To je omogućila prva u svetu studija o prognozi raka jajnika i načinu života (OPAL), koju je pokrenula profesorka Peni Veb 2012. godine da bi istražila faktore načina života koji mogu poboljšati preživljavanje i kvalitet života žena sa rakom jajnika.

Više od 900 novodijagnostikovanih australijskih žena prijavilo se za studiju OPAL, koja ima za cilj da pruži savjete budućim pacijentima o promenama u načinu života koje mogu pomoći da se pobedi bolest.