Kurti kaže da udruživanje etničkih Srba nije prioritet

Kurti kaže da udruživanje etničkih Srba nije prioritet

Kosovski premijer rekao je u sredu da stvaranje asocijacije pet opština sa srpskom većinom u zemlji nije prioritet za njegovu vladu, iako su SAD tvrdile da je to pitanje važno za eventualnu normalizaciju veza između Kosova i Kosova. Srbija.

Premijer Aljbin Kurti ponovio je zabrinutost da bi takva organizacija mogla da evoluira u državu i rekao da bi nastavak pregovora između Srbije i Kosova predvođenih Evropskom unijom bio produktivniji.

„Monoetničko udruživanje na multietničkom Kosovu nije moguće“, rekao je Kurti novinarima.

Vašington je pojačao pritisak na Prištinu da primeni sporazum iz 2013. o osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom, koja bi koordinirala rad na obrazovanju, zdravstvu, planiranju zemljišta i ekonomskom razvoju na lokalnom nivou. Ustavni sud Kosova je kasnije proglasio plan neustavnim, presudivši da ne uključuje druge etničke pripadnosti i da može da podrazumeva korišćenje izvršnih ovlašćenja.

Diplomate iz američke ambasade u Prištini sastale su se ove nedelje sa grupom lidera civilnog društva, vladinih zvaničnika i političkih lidera kako bi razgovarali o koracima koje kosovska vlada treba da preduzme da bi ovlastila asocijaciju. Izaslanici SAD i Evropske unije takođe su posetili Kosovo i Srbiju prošlog meseca kako bi ohrabrili dve zemlje da prihvate novi predlog za normalizaciju svojih odnosa i unapređenje njihovih kandidatura za članstvo u EU.

Detalji predloga još nisu objavljeni.

Američki ambasador na Kosovu Džef Hovenije pokušao je da odgovori na zabrinutost Kurtijeve vlade ponavljajući da se Vašington protivi osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom, ili ASM, kako bi ličila na Republiku Srpsku, jedan od dva politička entiteta u Bosni sa širokim autoritetom.

Kurti je ostao skeptičan, tvrdeći da, iako je Srbija priznala državnost Bosne de jure, „de fakto je sabotira svakodnevno“.

„Hajde da razgovaramo o tome, saslušajmo sve“, rekao je on o obnovljenom pokušaju da se stvori ASM. Ali ne možete tražiti od republičkog premijera da krši narodnu volju i državne interese.

Kurti je u sredu rekao da su Kosovo i Srbija potpisale 33 sporazuma tokom 12 godina pregovora uz posredovanje EU i da su svi „jednaki; ne možete odabrati ono što im se sviđa kao prioritet.“

On je pomenuo barikade koje su etnički Srbi podigli na sjeveru Kosova u decembru u znak protesta zbog hapšenja srpskog policajca. Barikade su uklonjene tek uz posredovanje Vašingtona i Brisela.