Alek Boldvin biće optužen za pucanje u ‘Rust’

Alek Boldvin biće optužen za pucanje u ‘Rust’

Glumac Alek Boldvin i oružarka Hana Gutijerez-Rid biće optuženi u utorak za ubistvo iz nehata zbog smrtonosnog pucanja na snimateljku Halinu Hačins na snimanju filma Vestern „Rust“ 2021. godine, saopštio je tužilac Novog Meksika.

Optužbe su usledile nakon 15 meseci spekulacija da li će okružni tužilac Meri Karmak-Altvis pronaći dokaze da je Boldvin pokazao kriminalno zanemarivanje bezbednosti kada je revolver sa kojim je vežbao ispalio metak koji je ubio Hačinsa.

Glumac iz serije „30 Rock“ negirao je odgovornost za pucnjavu, rekavši da je podigao revolver, ali nikada nije povukao obarač i da je posao Gutijerez-Rida i drugih stručnjaka za oružje bio da osiguraju da je istovaren.

Najozbiljnija optužba – koja nosi pet godina zatvora – zahtevala bi da tužioci ubede porotu da Boldvin nije bio samo nemaran već i nesmotren u upotrebi vatrenog oružja.

„Dokazi i činjenice govore sami za sebe“, rekla je u saopštenju Heder Bruer, portparolka Karmak-Altvisove kancelarije.

Istraga šerifove kancelarije tek treba da otkrije kako je bojeva municija dospela na set ispred Santa Fea.

Pravni analitičari kažu da će se tužioci boriti da dobiju osuđujuće presude bez dokaza da su Boldvin i Gutijerez-Rid znali da je prisutna bojeva municija, ali nisu preduzeli mere predostrožnosti.

Smernice za bezbednost vatrenog oružja u celoj industriji upućuju akterima da pretpostave da je vatreno oružje napunjeno ćorcima i da se oslone na profesionalne rukovaoce oružjem kako bi osigurali da je bezbedno za upotrebu. Boja municija je strogo zabranjena na setovima.

Gutijerez-Rid je rekla da je proverila da su meci koje je stavila u revolver lažni pre nego što ih je predala prvom pomoćniku direktora Dejvu Holsu. Hols ga je predao Boldvinu, rekavši mu da je to bio „hladni pištolj“ ili nenapunjen, prema policiji.

Halls je potpisao sporazum o priznanju krivice sa tužiocima zbog prekršajne ​​prijave.

Oružar je svedočio agenciji za bezbednost radnika u Novom Meksiku (OSHA) 7. decembra da je pucnjava mogla biti sprečena da je imala više vremena da obuči Boldvina. Rekla je da je imao „lošu formu“ kada je koristio revolver.

Boldvin je imao tendenciju da navuče revolver, a zatim povuče obarač da bi oslobodio čekić, umesto da ga polako spušta palcem kada se scena završi, rekla je ona.

„Ako čekić ne puštate polako, tipično je da će pištolj opaliti“, rekao je Gutijerez-Rid.

Advokat koji zastupa Bolduina nije odgovorio na zahtev za komentar.

Gabrijel Pikl, producent filma, rekla je OSHA-i 20. decembra da je Gutijerez-Rid dobio sve dane koje je tražila da ispuni svoje dužnosti oružara.