Broj mrtvih u samoubilačkom napadu na džamiju u Pakistanu porastao je na 83

Broj mrtvih u samoubilačkom napadu na džamiju u Pakistanu porastao je na 83

Portparol pakistanske bolnice rekao je da je broj mrtvih u samoubilačkom napadu prethodnog dana na džamiju u severozapadnom gradu Pešavaru porastao na 83.

Mohammad Asim, portparol, kaže da je više tela izvučeno iz ruševina džamije tokom noći i u utorak rano ujutru, a da je nekoliko teško povređenih umrlo u bolnici.

„Većina njih su bili policajci“, rekao je Asim o žrtvama.

Bilal Faizi, glavni spasilački zvaničnik, rekao je da spasilački timovi još uvek pažljivo uklanjaju ruševine na lokaciji džamije — koja se nalazi unutar policijskog kompleksa u zoni visoke bezbednosti u gradu — jer se veruje da je još ljudi zarobljeno unutra nakon što se krov porušio od eksplozije.

On je rekao da je u bombardovanju ranjeno i više od 150 ljudi. Nije bilo jasno kako je bombaš uspeo da se uvuče u ograđeni kompleks u zoni visoke bezbednosti sa drugim vladinim zgradama.

Takođe, u utorak su ožalošćeni sahranjivali žrtve bombardovanja na različitim grobljima u Pešavaru i drugde.

Vlasti nisu utvrdile ko stoji iza bombaškog napada.

Ubrzo nakon eksplozije u ponedeljak, Sarbakaf Mohmand, komandant pakistanskih talibana, takođe poznat kao Tehreek-e-Taliban Pakistan ili TTP, preuzeo je odgovornost za napad u objavi na Tviteru.

Ali nekoliko sati kasnije, portparol TTP-a Mohammad Khurasani udaljio je grupu od bombardovanja, rekavši da nije njena politika da gađa džamije, bogoslovije i verska mesta, dodajući da bi oni koji učestvuju u takvim aktima mogli da se suoče sa kaznenim merama prema politici TTP-a. Njegova izjava ne govori o tome zašto je komandant TTP preuzeo odgovornost za bombardovanje.

„Prave razmere ljudske tragedije su nezamislive. Ovo je ništa manje od napada na Pakistan“, napisao je na Tviteru premijer Šahbaz Šarif, koji je posetio ranjene u Pešavaru i obećao „strogu akciju“ protiv onih koji stoje iza bombardovanja. On je izrazio saučešće porodicama žrtava, rekavši da se njihov bol „ne može opisati rečima“.

Pakistan, koji je većinom sunitski musliman, doživio je porast napada militanata od novembra, kada su pakistanski talibani prekinuli primirje sa vladinim snagama.