Kafa sa mlijekom može imati antiinflamatorni efekat

Kafa sa mlijekom može imati antiinflamatorni efekat

Može li nešto tako jednostavno kao što je šolja kafe sa mlekom da deluje protivupalno kod ljudi? Očigledno je tako, prema novoj studiji Univerziteta u Kopenhagenu. Kombinacija proteina i antioksidanata udvostručuje antiinflamatorna svojstva u imunim ćelijama. Istraživači se nadaju da će moći da prouče zdravstvene efekte na ljude.

Kad god bakterije, virusi i druge strane supstance uđu u tijelo, naš imuni sistem reaguje tako što koristi bela krvna zrnca i hemijske supstance da nas zaštite. Ova reakcija, opšte poznata kao upala, takođe se javlja kad god preopterećujemo tetive i mišiće i karakteristična je za bolesti poput reumatoidnog artritisa.

Antioksidansi poznati kao polifenoli nalaze se u ljudima, biljkama, voću i povrću. Ovu grupu antioksidanata takođe koristi prehrambena industrija da uspori oksidaciju i pogoršanje kvaliteta hrane i na taj način izbegne neprijatan ukus i užeglost. Takođe je poznato da su polifenoli zdravi za ljude, jer pomažu u smanjenju oksidativnog stresa u telu koji dovodi do upale.

Ali mnogo toga ostaje nepoznato o polifenolima. Relativno malo studija je istraživalo šta se dešava kada polifenoli reaguju sa drugim molekulima, kao što su proteini pomešani u hranu koju zatim konzumiramo.

U novoj studiji, istraživači na Odeljenju za nauku o hrani, u saradnji sa istraživačima sa Odeljenja za veterinu i nauke o životinjama, Univerziteta u Kopenhagenu istražili su kako se polifenoli ponašaju kada su kombinovani sa aminokiselinama, građevinskim blokovima proteina. Rezultati su obećavajući.

„U studiji smo pokazali da kako polifenol reaguje sa amino kiselinom, pojačava se njegov inhibitorni efekat na zapaljenje u imunim ćelijama. Kao takav, jasno je zamislivo da bi ovaj koktel mogao da ima i blagotvorno dejstvo na upale kod ljudi. Sada ćemo dalje istraživati, u početku na životinjama. Nakon toga, nadamo se da ćemo dobiti sredstva za istraživanje koja će nam omogućiti da proučavamo efekat na ljudima“, kaže profesorka Marianne Nissen Lund sa Odeljenja za nauku o hrani, koja je vodila studiju.

Studija je upravo objavljena u Journal of Agricultural and Food Chemistri.

Da bi istražili antiinflamatorni efekat kombinovanja polifenola sa proteinima, istraživači su primenili veštačku upalu na imune ćelije. Neke od ćelija su dobile različite doze polifenola koji su reagovali sa amino kiselinom, dok su druge dobile samo polifenole u ​​istim dozama. Kontrolna grupa nije primila ništa.

Istraživači su primetili da su imune ćelije tretirane kombinacijom polifenola i aminokiselina bile dvostruko efikasnije u borbi protiv upale od ćelija kojima su dodati samo polifenoli.

„Zanimljivo je da smo sada primetili antiinflamatorni efekat u eksperimentima sa ćelijama. I očigledno, ovo nas je samo učinilo zainteresovanijima za detaljnije razumevanje ovih zdravstvenih efekata. Dakle, sledeći korak će biti proučavanje efekata na životinjama, “, kaže vanredni profesor Endrju Vilijams sa Odeljenja za veterinu i nauke o životinjama na Fakultetu zdravstvenih i medicinskih nauka, koji je i viši autor studije.

Prethodne studije istraživača su pokazale da se polifenoli vezuju za proteine u mesnim proizvodima, mleku i pivu. U drugoj novoj studiji, objavljenoj u Food Chemistri, testirali su da li se molekuli takođe vezuju jedni za druge u napitku od kafe sa mlekom. Zaista, zrna kafe su punjena polifenolima, dok je mleko bogato proteinima.

„Naš rezultat pokazuje da se reakcija između polifenola i proteina dešava i u nekim napitcima od kafe sa mlekom koje smo proučavali. U stvari, reakcija se dešava tako brzo da je bilo teško izbeći bilo koju od namirnica koje smo proučavali do sada“, kaže Marijana Nisen Lund.

Stoga, istraživaču nije teško da zamisli da se reakcija i potencijalno blagotvorno protivupalno dejstvo javljaju i kada se kombinuju druge namirnice koje se sastoje od proteina i voća ili povrća.

„Mogu da zamislim da se nešto slično dešava u, na primer, jelu od mesa sa povrćem ili smutiju, ako obavezno dodate malo proteina poput mleka ili jogurta“, kaže Marijana Nisen Lund.

Industrija i istraživačka zajednica su primetile glavne prednosti polifenola. Kao takvi, oni rade na tome kako da dodaju prave količine polifenola u hranu kako bi se postigao najbolji kvalitet. Novi rezultati istraživanja obećavaju i u ovom kontekstu:

„Pošto ljudi ne apsorbuju toliko polifenola, mnogi istraživači proučavaju kako da inkapsuliraju polifenole u ​​proteinske strukture koje poboljšavaju njihovu apsorpciju u telu. Ova strategija ima dodatnu prednost u povećanju antiinflamatornih efekata polifenola“, objašnjava Marianne Nissen Lund .