Bombaš samoubica ubio 3, ranio 90 u džamiji u sjeverozapadnom Pakistanu

Bombaš samoubica ubio 3, ranio 90 u džamiji u sjeverozapadnom Pakistanu

Bombaš samoubica udario je u ponedjeljak u džamiju u severozapadnom pakistanskom gradu Pešavaru, ubivši najmanje tri osobe i ranivši čak 90 vernika, saopštili su zvaničnici.

Bombaš je detonirao svoj samoubilački prsluk dok su se vernici — uključujući mnoge policajce iz obližnjih policijskih kancelarija — molili unutra. Od udara eksplozije srušio se krov džamije, koji se urušio i povrijedio mnoge, kaže Zafar Khan, lokalni policajac.

Niko nije odmah preuzeo odgovornost za bombardovanje u Pešavaru, glavnom gradu provincije Hajber Pahtunhva koja se graniči sa Avganistanom.

Kan je rekao da spasioci pokušavaju da prebace ranjene u obližnju bolnicu. On je rekao da se nekoliko ranjenih nalazi u kritičnom stanju u bolnici i da postoji bojazan da će broj poginulih rasti.

Sumnja u takve napade najčešće pada na pakistanske talibane, koji su u prošlosti preuzimali odgovornost za slične bombaške napade.

Pakistanski talibani, poznati kao Tehreek-e-Taliban Pakistan ili TTP, i posebna su grupa, ali i bliski saveznik avganistanskih talibana, koji su preuzeli vlast u susednom Avganistanu u avgustu 2021. dok su američke i NATO trupe bile u završnoj fazi njihovo povlačenje iz zemlje posle 20 godina rata.

TTP je vodio pobunu u Pakistanu tokom proteklih 15 godina, boreći se za strožiju primenu islamskih zakona u zemlji, oslobađanje njihovih članova koji su u vladinom pritvoru i smanjenje pakistanskog vojnog prisustva u bivšim plemenskim regionima zemlje.