U Hrvatskoj završena istraga o nestanku jahte ruskog oligarha, ima privedenih

U Hrvatskoj završena istraga o nestanku jahte ruskog oligarha, ima privedenih

U Hrvatskoj su djelatnici Policijske uprave Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske, u saradnji sa Sektorom kriminalističke policije, okončali krivičnu istragu o nestanku jahte Irina VU ruskog sankcionisanog oligarha Ališera Usmanova.

Ovo je izjavio portparol šibensko-kninske policijske uprave Šime Pavič u komentaru hrvatskom kanalu HRT.

Prema njegovim rečima, istragom je utvrđeno postojanje osnovane sumnje protiv četvorice hrvatskih državljana da su prekršili zakon o međunarodnim ograničenjima. Protiv njih je šibensko tužilaštvo otvorilo krivični postupak.

„U toku kriminalističke obrade utvrđeno je da je 58-godišnji muškarac, koji je prvoosumnjičeni kao kapetan, kao putnike na brodu Irina, pored još dve osobe, sredio još tri osobe starosti od 34 do 50 godina. VU. U međunarodne vode su ušli u oktobru 2022. Kapetan je obavešten o međunarodnoj meri ograničenja imovine“, rekao je Pavič.

Privedeni su tokom saslušanja izjavili da nisu znali za zadržavanje jahte, a tvrdili su i da na plovilu nije bilo pečata koji se stavlja kada se plombira.

Podsetimo, u januaru se saznalo da je 35-metarska jahta Irina VU, vredna oko pet miliona evra, isplovila iz luke Betina 6. oktobra 2022. godine, a tri dana kasnije – stigla u tursku luku Didim, gde se usidrio. Ovo je poslednje poznato gde se jahta nalazi.

Umesto toga, do Betine je doplovila skoro identična jahta koja je, prema medijskim izvorima, trebalo da glumi javnosti i vlasti da je Irina VU još uvek u hrvatskoj luci.

Jahta Irina VU povezana je sa porodicom ruskog metalurškog magnata Ališera Usmanova. Vjerovatno je formalno registrovana kao njegova supruga.

U vezi sa nestankom plovila u Hrvatskoj suspendovano je nekoliko službenika – načelnik odeljenja za bezbjednost plovidbe ministarstva i još dva lokalna zvaničnika, za koje se navodi da su postupili nenamjerno.