Volstrit raste nakon izvještaja o ekonomiji, zaradi

Volstrit raste nakon izvještaja o ekonomiji, zaradi

Akcije su u četvrtak porasle na Volstritu nakon izvještaja koji sugerišu da bi ekonomija i korporativni profit mogli da napreduju bolje nego što se strahovalo.

S&P 500 je bio 0,8% viši u kasnim popodnevnim satima nakon kratkog pada u kasnom jutarnjem trgovanju. Dov Jones Industrial Average je u porastu za 116 poena, ili 0,3%, na 33.859, u 14:57. Istočno vreme, a Nasdak kompozit je bio viši za 1,3%.

Predstoji još promena, jer Volstrit probavlja rastuću bujicu zarada i ekonomskih izveštaja. Tržišta su se u poslednje vreme okrenula gore-dole jer zabrinutost zbog ozbiljne recesije i pada profita se bori protiv nade da će privreda uspeti da se izbori sa mekim sletanjem i da bi Federalne rezerve mogle da smanje kamatne stope. Dan ranije, akcije su pale na velike gubitke, samo da bi se vratile sve do kraja i završile skoro bez vrednosti.

Naslovni izveštaj od četvrtka pokazao je da se ukupna ekonomija držala bolje tokom poslednja tri meseca 2022. nego što su ekonomisti očekivali, čak i sa težinom svih povećanja stopa koje je Fed odobrio prošle godine za borbu protiv inflacije. Prema prvoj od tri procene američke vlade o tome, rast privrede je usporio na godišnju stopu od 2,9 odsto u tromesečju, što je bilo jače od 2,3 odsto koliko su prognozirali ekonomisti.

Drugi izveštaji su pokazali da su narudžbine za dugotrajnu robu iz fabrika ojačale za više nego što se očekivalo u decembru, a manje radnika se prijavilo za zahteve za nezaposlene nego što se očekivalo prošle nedelje.

Snažni podaci daju nadu da će privreda moći da izdrži prošlogodišnju mećavu povećanja kamatnih stopa od strane Fed-a, plus još najmanje jedno koje se očekuje sledeće nedelje, bez pada u duboku recesiju. Više stope namerno usporavaju ekonomiju tako što poskupljuju pozajmice za kupovinu kuće, automobila ili bilo čega drugog na kredit. Oni takođe spuštaju cene za akcije i druge investicije.

Ali ekonomija jača nego što se očekivalo, posebno na tržištu rada, takođe može nositi rizike. To bi moglo da podstakne Fed da duže zadrži stope više kako bi se osiguralo da je inflacija zaista slomljena. Fed je već više puta ponavljao da planira da uradi upravo to, barem do kraja godine, iako se čini da mnogi investitori to ne kupuju.

Prinos na desetogodišnji trezor, koji pomaže u određivanju stopa za hipoteke i druge kredite ključne za privredu, porastao je na 3,49% sa 3,45% kasno u sredu. Dvogodišnji prinos, koji ima tendenciju da bliže prati očekivanja za akcije Fed-a na kamatne stope, porastao je na 4,18% sa 4,13%.

Iako je izveštaj o ekonomiji u četvrtak možda bio ohrabrujući, on je takođe gledao unazad, rekla je Megan Horneman, glavni investicioni službenik u Verdence Capital Advisors.

„Prva polovina ove godine će biti teška“, rekla je ona, ukazujući na nedavne slabosti iu proizvodnom i uslužnom sektoru privrede.

Ali ona je dodala da je „u kampu koji kaže da će to biti relativno kratko i plitko, jer ako pogledate temelje ekonomije koja ulazi u ovo usporavanje, postoji mnogo stvari koje su mnogo jače nego što ste obično videli u prošlim recesijama .”

Ona je, između ostalog, navela veoma nisku stopu nezaposlenosti i relativno jake bilanse u preduzećima i domaćinstvima.

Što se tiče zarade, izveštaji nekih velikih kompanija orijentisanih na tehnologiju pomogli su da se izgradi optimizam dan nakon što su se brige rasplamsale nakon prognoza Microsofta koje se naširoko smatra obeshrabrujućim.

Tesla je skočio za 9,6% nakon što je proizvođač električnih vozila prijavio veći profit u poslednjem kvartalu nego što su analitičari očekivali. Seagate Technologi je porasla za 12,5% nakon što je prijavila veće prihode i zaradu od očekivanih.

Steelmaker Nucor je takođe bio među najuspešnijim akcijama u S&P 500, porastao je za 8,1% nakon što je nadmašio prognoze profita i prihoda Volstrita.

Chevron je porastao za 4,4% nakon što je povećao dividendu i odobrio program otkupa svojih akcija do 75 milijardi dolara. Oba poteza stavljaju gotovinu direktno u džepove akcionara, što je naišlo na kritike Vašingtona. Portparol Bele kuće Abdulah Hasan predložio je naftnim kompanijama da umesto toga „iskoriste svoj rekordni profit za povećanje ponude“.

Na gubitničkom kraju Volstrita bio je Šervin Vilijams. Pao je za 8,8% nakon što je prijavio slabiji prihod u poslednjem kvartalu od očekivanog. Takođe je dao prognozu profita u ovoj narednoj godini koja je bila daleko ispod očekivanja analitičara, pošto oslabljena stambena industrija opterećuje potražnju za farbom.

IBM je pao za 4,1% uprkos izveštajima o profitu i prihodima koji su ispunili očekivanja Volstrita. Analitičari su ukazali na neke brojke ispod prognoze koje se odnose na to koliko novca generiše.

Southvest Airlines je pao za 4,1% nakon što je saopštio da je izgubio više novca nego što se očekivalo tokom poslednjeg kvartala, koji je poremećen sa više od 16.700 otkazivanja letova prošlog meseca. Takođe je rečeno da očekuje da će ostvariti gubitak za prva tri meseca 2023.