Policija Haitija blokira ulice, provaljuje na aerodrom u znak protesta zbog ubistava policajaca

Policija Haitija blokira ulice, provaljuje na aerodrom u znak protesta zbog ubistava policajaca

Haićanski policajci blokirali su u četvrtak ulice i nasilno ušli na glavni aerodrom u zemlji u znak protesta zbog nedavnog ubistva policajaca od strane naoružanih bandi koje su proširile svoj nadzor nad karipskom nacijom.

Demonstranti u civilu koji su se predstavili kao policajci prvo su napali službenu rezidenciju premijera Ariela Henrija, prema Rojtersovom svedoku, a zatim su preplavili aerodrom dok je Henri dolazio sa putovanja u Argentinu.

„Premijer je i dalje na Aerodromu, za sada ne može da ode“, rekao je izvor, koji je tražio da ne bude identifikovan.

Nacionalna policija Haitija i kancelarija premijera nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.

Na jednom snimku koji su snimili lokalni mediji vidi se grupa muškaraca, od kojih su neki nosili košulje sa natpisom „Policija“, kako se žestoko svađaju sa uniformisanim policajcima na aerodromu, a zatim izgledaju kako prolaze pored policajaca bez borbe.

Demonstranti su blokirali puteve oko Port-o-Prensa i u nekoliko gradova na severu.

Prošle nedelje, četvoricu policajaca u blizini glavnog grada ubila je banda Vitelhomme, dok je u pucnjavi u sredu sa bandom Savien u gradu Liancourt poginulo još sedam policajaca, navodi Nacionalna policija Haitija i lokalni mediji.

Ujedinjene nacije raspravljaju o slanju stranih udarnih snaga da se suprotstave kriminalnim grupama. Predlog je prvobitno iznet pre tri meseca, ali nijedna zemlja nije ponudila da predvodi takve snage.