‘Ne na mojoj straži’ – Bajden napada ekonomske planove republikanaca u Predstavničkom domu

‘Ne na mojoj straži’ – Bajden napada ekonomske planove republikanaca u Predstavničkom domu

Predsjednik Džo Bajden iskoristio je govor u sali sindikata parnih radnika u Virdžiniji u četvrtak da pokrene napad na republikance koji kontrolišu Predstavnički dom američkog Kongresa, rekavši da su neki od njihovih predloga opasni za američku ekonomiju.

U svom prvom značajnom ekonomskom govoru ove godine, Bajden je promovisao svoj rekord u američkoj ekonomiji, uključujući otvaranje više radnih mesta u proizvodnji, nisku stopu nezaposlenosti i brojke ekonomskog rasta koje su bolje od očekivanog, i izložio nove politike koje su predložili neki republikanci.

„Oni žele da podignu vaše cijene gasa. Žele da smanje poreze za milijardere“, rekao je Bajden. „Oni žele da uvedu nacionalni porez na promet od 30 odsto“, dodao je on.

Bajden, koji postavlja temelje za kandidaturu za reizbor 2024. godine, rekao je članovima sindikata u Springfildu u Virdžiniji da će staviti veto na sve takve zakone. „Ne na moj sat, staviću veto na sve što nam pošalju“, rekao je on.

Republikanci su preuzeli kontrolu nad Predstavničkim domom sa malom razlikom na izborima u novembru prošle godine na sredini mandata i u nedeljama nakon toga zapretili su da će odbiti podizanje gornje granice američkog duga i planirane istrage kabineta i porodice demokratskog predsednika.

Dom je usvojio nacrt zakona o smanjenju budžeta Poreske službe, a neki republikanci predlažu smanjenje programa socijalne sigurnosti i zdravstvene zaštite, penzionisanja i zdravstvene zaštite za starije građane.

Bajden je nastojao da ih prikaže kao da nisu u skladu sa zabrinutošću Amerikanaca.

„Moramo da zaštitimo te dobitke koje su donele naše politike, da ih zaštitimo od republikanaca MAGA u Predstavničkom domu koji prete da unište ovaj napredak“, rekao je Bajden.

Ekonomiju pod Bajdenom zahvatila je inflacija koja je sada u opadanju, kao i strahovi da je recesija neminovna. Američki bruto domaći proizvod porastao je po stopi od 2,9 odsto na godišnjem nivou u prošlogodišnjem četvrtom kvartalu, premašivši očekivanja, izvestilo je u četvrtak Ministarstvo trgovine.

Predsednik Predstavničkog doma Kevin Makarti je tvitovao kada je Bajden počeo svoj govor: „Ako predsednik Bajden toliko želi da govori o ekonomiji, onda bi trebalo da odredi datum za razgovor o odgovornom povećanju gornje granice duga.

„Moramo se konačno pozabaviti neodgovornom državnom potrošnjom Vašingtona ako želimo da stavimo Ameriku na bolji fiskalni put“, napisao je on.

Bajden je takođe upozorio da će staviti veto na predloge republikanaca o strateškim rezervama nafte, smanjenju poreza na korporacije i nacionalnom porezu na promet ako stignu do njegovog stola. Bajdenove demokrate kontrolišu Senat.

Predlog zakona o strateškim rezervama nafte bio je jedan od niza mera političkih poruka koje je Dom usvojio u prvoj nedelji poslovanja i smatra se da ima male ili nikakve šanse da ga prihvati Senat koji kontroliše demokrate.

Predlog nacionalnog poreza na promet uključen je u Zakon o pravičnom porezu iz 2023. godine, koji je 9. januara uveo republikanski predstavnik Erl „Badi“ Karter iz Džordžije, zamenio bi američki porez na prihod, plate, imovinu i poklone sa 23% poreza na promet i prestati sa finansiranjem Poreske uprave nakon 2027. godine.

Makarti je ove nedelje odgovorio „ne“ na pitanje novinara da li podržava zakon, koji republikanci iz Džordžije bezuspešno uvode od 1999. godine.