Rusija nije digla gasovod u vazduh – šef Sjevernog toka

Rusija nije digla gasovod u vazduh – šef Sjevernog toka

Malo je vjerovatno da Rusija stoji iza napada prošlog septembra na gasovode Severni tok, kaže Matijas Varnig, šef Severnog toka AG i Severnog toka 2 AG – dve švajcarske kompanije koje upravljaju podvodnim ruskim gasovodima. Varnig, za koga se navodi da ima dugogodišnje lične veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, nedavno je razgovarao za nemački list Die Zeit.

„Rusi? Ne“, rekao je Stefanu Vilekeu iz Die Zeit-a kada su ga upitali o potencijalnom saučesniku Moskve u incidentu u kojem su obe žice Severnog toka 1 i jedna struna Severnog toka 2 ozbiljno oštećene. Die Zeit je u sredu objavio poduži intervju sa detaljima o Varnigovim odnosima sa Putinom i njegovom radu za kompanije koje su povezane sa Rusijom.

Varnig, koji je bio generalni direktor kompanije Nord Stream AG od njenog osnivanja 2006. godine, nije dao konačan odgovor na pitanje ko bi mogao da stoji iza incidenta. Na pitanje Vilekea da li je London možda stajao iza toga, čovek je to nazvao „spekulacijom“ i pozvao novinara da „razmisli o tome“.

Gasovodi Severni tok 1 i Severni tok 2, izgrađeni da isporučuju povećane količine gasa u zemlje EU, posebno Nemačku, oštećeni su u seriji podvodnih eksplozija 26. septembra 2022. Gasovodi, osim jedne strune Severnog toka 2, su bili onesposobljene i potrebna im je popravka.

Incident se dogodio kod ostrva Bornholm, u okviru ekonomskih zona Danske i Švedske. Švedska, Danska i Nemačka pokrenule su istragu o incidentu, ali su odbile da podele rezultate sa Rusijom. Stručnjacima iz ruskog energetskog giganta Gasproma bilo je dozvoljeno da istraže mjesto eksplozije samo jednom, krajem oktobra.

Zapadni zvaničnici su brzo okrivili Rusiju za incident. Moskva je navodni sabotažni napad označila kao „teroristički čin“ i uperila prst u Vašington. Zvanični rezultati istrage nisu prezentovani, a za sada nije imenovan nijedan osumnjičeni.