Plitak zemljotres jačine 5,5 izazvao je klizišta na jugozapadu Kine

Plitak zemljotres jačine 5,5 izazvao je klizišta na jugozapadu Kine

Spasioci su se u četvrtak uputili na mesto zemljotresa jačine 5,5 stepeni u regionu jugozapadne Kine u podnožju tibetanske visoravni koja je podložna smrtonosnim potresima.

Putevi u toj oblasti blokirani su odronima kamenja, iako nema izveštaja o žrtvama ili drugoj šteti. Potres se dogodio u 3:49 ujutro na relativno maloj dubini od 10 kilometara (6,2 milje) u planinskom okrugu Luding provincije Sečuan, prema Geološkom zavodu SAD.

Iako 5.5. potresi magnitude nisu naročito jaki, plitki udari su verovatnije da će prouzrokovati štetu.

Zvanična novinska agencija Sinhua saopštila je da je oko 100 spasilaca na putu ka mestu, ali nije dala detalje o njihovoj stručnosti ili dužnostima. Kina obično mobiliše vatrogasce, paravojne trupe i lokalne dobrovoljce kao prve osobe koje reaguju na zemljotrese i požare u udaljenim planinskim regionima sa ograničenim putevima.

Zemljotres jačine 6,8 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je isti region u septembru, pri čemu je poginulo više od 90 ljudi, više od 400 je povređeno i hiljade zgrada je uništeno ili oštećeno.

Kineski centar za mreže zemljotresa dao je magnitudu od 5,6 i dubinu na 11 kilometara (6,8 milja). U tom području usledili su naknadni potresi, uključujući i jedan magnitude 4,9.

Otprilike 200 kilometara (125 milja) od glavnog grada provincije Čengdu, Luding se nalazi u tibetanskoj autonomnoj prefekturi Garze na ivici Tibetanske visoravni, gde se tektonske ploče mešu jedna o drugu.

Najsmrtonosniji zemljotres u Kini poslednjih godina bio je zemljotres jačine 7,9 stepeni Rihterove skale 2008. godine koji je ubio skoro 90.000 ljudi u Sečuanu. Potres je razorio gradove, škole i ruralne zajednice izvan Čengdua, što je dovelo do godina obnove sa materijalima otpornijim na potrese.