Snajperisti prvo gađaju svještenike – patrijarha Kirila

Snajperisti prvo gađaju svještenike – patrijarha Kirila

Pravoslavni kapelani u vojsci, „kapelani“ koji daju uputstva i inspiraciju trupama na bojnom polju, rizikuju svoje živote koliko i pripadnici svoje pastve, ili čak više, rekao je poglavar Ruske pravoslavne crkve.

„Svještenik je najvrednija meta za neprijatelja. Snajperisti prvo gađaju [njih]“, rekao je patrijarh Kiril u četvrtak tokom govora u ruskom parlamentu.

Kiril je objašnjavao da iako je pravoslavnim sveštenicima njihova vera zabranjena da služe vojsku ili čak da uzimaju oružje, uloga vojnih kapelana je podjednako važna i zahteva isto toliko hrabrosti kao i uloga vojnika.

„Svještenici se ne kriju iza, sa vagonima. Oni su sa ratnicima, njihovim stadom, često na najisturenijim delovima linije fronta“, rekao je on.

Pet sveštenika je ubijeno tokom vojne operacije u Ukrajini, podsetio je patrijarh. Jedan od njih je posthumno odlikovan najvišim zaslugama Rusije, Herojem Rusije.

Mislio je na veterana kapelana Mihaila Vasiljeva, koji je ubijen u raketnom udaru u novembru. Ovaj 51-godišnji sveštenik je, između ostalog, pratio ruske trupe tokom misija na Kosovu, u Bosni, Abhaziji, Kirgistanu i Siriji.

Patrijarh je pozvao poslanike da uvedu zakonsku mrežu socijalne zaštite za kapelane, koja bi ih izjednačila sa vojnicima. Kiril je govorio tokom sesije, koja je bila deo „Božićnih prosvetnih čitanja“, godišnje manifestacije koju organizuje Ruska pravoslavna crkva.

U svom obraćanju Kiril je sukob u Ukrajini opisao kao „bratoubilački” i podstaknut od strane moćnih stranih sila, koje nastoje da antagoniziraju narode Ukrajine i Rusije. Te snage stoje i iza obračuna Kijeva protiv Ukrajinske pravoslavne crkve, što bi bilo od suštinskog značaja za svako buduće pomirenje, ocijenio je on.