Više od 160 Avganistanaca umire u veoma hladnom vrijemenu

Više od 160 Avganistanaca umire u veoma hladnom vrijemenu

Više od 160 ljudi umrlo je od hladnoće u Avganistanu ovog meseca u najgoroj zimi u poslednjih više od decenije, saopštile su vlasti u četvrtak, dok su stanovnici opisali da nisu u mogućnosti da priušte gorivo za grejanje domova na visokim temperaturama. ispod nule.

„162 osobe su umrle od hladnog vremena od 10. januara do sada“, rekao je Šafiulah Rahimi, portparol ministra za upravljanje katastrofama. Oko 84 smrtna slučaja dogodile su se prošle nedelje.

Najhladnija zima u poslednjih 15 godina, u kojoj su temperature pale na -34 stepena Celzijusa (-29,2 stepena Farenhajta), pogodila je Avganistan usred teške ekonomske krize.

Mnoge humanitarne grupe su delimično obustavile rad poslednjih nedelja zbog odluke talibanske administracije da većina radnica u nevladinim organizacijama ne može da radi, zbog čega agencije nisu u mogućnosti da vode mnoge programe u toj konzervativnoj zemlji.

U snežnom polju na zapadu avganistanske prestonice, deca su preturala po smeću tražeći plastiku za spaljivanje kako bi pomogla svojim porodicama, ne mogu da priušte drva ili ugalj.

Obližnji, 30-godišnji prodavac Ašur Ali sa porodicom živi u betonskom podrumu, gde njegovo petoro dece drhti od hladnoće.

„Ove godine je izuzetno hladno vreme i nismo mogli da kupimo ugalj za sebe“, rekao je on, dodajući da mala količina koju pravi u svojoj radnji više nije dovoljna za gorivo.

„Deca se bude od hladnoće i plaču noću do jutra. Sva su bolesna. Do sada nismo dobili nikakvu pomoć i većinu vremena nemamo dovoljno hleba da jedemo.“

Tokom posete Kabulu ove nedelje, šef UN za pomoć Martin Grifits rekao je da svetska organizacija traži izuzeće od zabrane većini humanitarnih radnica koja dolazi u jednom od najranjivijih vremena za mnoge Avganistance.

„Avganistanska zima… kao što svi u Avganistanu znaju je veliki glasnik propasti za tolike porodice u Avganistanu dok prolazimo kroz ove godine humanitarne potrebe… vidimo neke od posledica u gubitku života“, rekao je Grifits za Rojters.