Đoković cilja 10. finale Australijan opena, Pol želi da promjeni scenario

Đoković cilja 10. finale Australijan opena, Pol želi da promjeni scenario

Dok kandidati za titulu padaju po strani u Melburn Parku, Novak Đoković marš na 22. grend slem krunu nosi prizvuk neizbežnosti, sa američkim prvim polufinalistom Tomijem Polom, sledećim na nišanu supersrpstva.

Četvrti nosilac Đoković, koji traži rekordnu 10. titulu na Australijan openu, bio je u dominantnoj formi po povratku u zemlju, godinu dana nakon što je deportovan uoči prošlogodišnjeg turnira jer nije vakcinisan protiv COVID-19.

Najveća pretnja njegovoj dosadašnjoj kampanji bila je povreda tetive, koju je zadobio na putu ka osvajanju titule na zagrevanju u Adelaidu.

Đoković je bio poražavajući najbolji u pobedama nad Aleksom de Minaurom u četvrtom kolu i Andrejem Rubljovim u četvrtfinalu i rekao je da bi oni koji su ostali u muškom žrebu trebalo da obrate pažnju.

„Igrati protiv dva momka koji su zaista dobri, u formi, da ih pobedim dominantno u tri seta je nešto što želim u ovom trenutku, nešto što šalje poruku svim mojim protivnicima koji su ostali u žrebu“, rekao je Đoković.

Pošto je izjednačio Andre Agasija u nizu pobeda na Australijan openu od 26 mečeva i došao do svog 44. Gren slem polufinala i dva iza 20-strukog šampiona Rodžera Federera na listi za sva vremena, 35-godišnji Đoković je rekao da i dalje napreduje. .

„Osećam se dobro na terenu, sve bolje i bolje kako turnir odmiče“, rekao je Đoković. „Bio sam u ovoj situaciji toliko puta u životu, u karijeri, nikada nisam izgubio polufinale na Australijan openu. Nadam se da će tako i ostati.“

Nada se da će preokrenuti scenario Pol, koji je nadmašio kolegu nepostavljenog Amerikanca Bena Šeltona i postao tek treći aktivni američki igrač koji je ušao u poslednja četiri grend slem turnira zajedno sa Džonom Iznerom i Frensis Tijafo.

Polov napredak je svedočanstvo stalnog uspona američkog muškog tenisa, sa 10 igrača koji će u ponedeljak biti među 50 najboljih na ATP-u nakon sjajne vožnje u Melburn Parku, gde su Rafa Nadal, Daniil Medvedev i Kasper Ruud otišli ​​ranije .

Ali 25-godišnjak se nada da će proći dalje.

„To mi je važno“, rekao je Pol, prvi Amerikanac koji je stigao do polufinala Australijan opena od Endija Rodika 2009. „Svi mi to želimo prilično loše za sebe, ali to želimo i za američki tenis“.

Stefanos Cicipas će se po četvrti put pojaviti u polufinalu Australijan opena, kada će igrati protiv revitalizovanog Rusa Karena Hačanova.

Treći nosilac Grk je favorit publike na Melburn Parku i do sada je bio nemilosrdno efikasan, pobedivši četiri od svojih pet mečeva u nizu – uključujući i udobnu pobedu nad nenajavljenim Čehom Jiržijem Lehekom u četvrtinama.

„Sjajno je vratiti se u polufinale“, rekao je Cicipas.

„Naravno, definitivno sam zadovoljan načinom na koji sam igrao. Gledam unapred za više, za bolje. Želim da stvorim neka magična iskustva ovde u Australiji.“

Hačanov će biti nešto svežiji od njih dvojice nakon što je prošao u polufinale kada se njegov američki protivnik Sebastijan Korda povukao iz četvrtfinala zbog povrede zgloba.

„Ovaj put je drugačije jer se i fizički, posle predsezone, osećam veoma dobro do sada“, rekao je polufinalista Ju-Es opena Hačanov.

„Nisam imao duge mečeve, tako da je drugačije, mogu da budu i tri u polufinalu. Ali kada uđem u to, biće fizički u boljoj formi.“