U kući bivšeg američkog potpredsjednika Pensa pronađena su dokumenta sa oznakom „tajna“.

U kući bivšeg američkog potpredsjednika Pensa pronađena su dokumenta sa oznakom „tajna“.

U kući bivšeg potpredsjednika SAD Majka Pensa u državi Indijana prošle nedelje otkrivena su dokumenta sa oznakom „tajna“, a sam Pens je tvrdio da takve stvari nije nosio kući.

Ovo se navodi u pismu Pensovog advokata Grega Džejkoba američkoj Nacionalnoj upravi za arhive i spise, kojim je raspolagala agencija AP, prenosi „Evropska istina“.

U pismu se tvrdi da je „otkriven mali broj poverljivih dokumenata koji su slučajno spakovani i prebačeni u privatnu kuću bivšeg potpredsednika na kraju prethodne administracije”.

Dokumenti su izašli na videlo nakon što je Pens doveo spoljnog advokata sa iskustvom u radu sa poverljivim dokumentima usred izveštaja da su poverljivi dokumenti otkriveni u rezidenciji američkog predsednika Džoa Bajdena u Vilmingtonu.

U drugom pismu od Džejkobsa, od 22. januara, kaže se da su agenti FBI posetili Pensov dom da pokupe dokumente.

Bivši potpredsednik je, preko svog advokata, takođe izrazio spremnost da „potpuno sarađuje“ sa Državnom upravom za arhive i evidenciju iu okviru relevantne istrage, ukoliko ona bude pokrenuta.

Kako podseća AP, Majk Pens je ranije tvrdio da sa sobom nije poneo nikakve poverljive podatke kada je napustio mesto potpredsednika SAD. A nedavno je u intervjuu za Fok Nevs rekao da su njegovi advokati pregledali sve dokumente radi poverljivosti.

Podsetimo, ovo je već treći slučaj kada su u rezidencijama sadašnjih i bivših visokih američkih političara pronađena dokumenta sa oznakom „tajno“.

Ranije je Ministarstvo pravde SAD imenovalo specijalne tužioce da istraže poverljiva dokumenta zaplenjena sa imanja bivšeg predsjednika Donalda Trampa na Floridi, kao i iz kuće Džoa Bajdena i njegove bivše kancelarije u Vašingtonu.