Dolar je zakačen blizu devetomjesečnog minimuma u ​​odnosu na evro, jen odskoči

Dolar je zakačen blizu devetomjesečnog minimuma u ​​odnosu na evro, jen odskoči

Dolar se kretao blizu devetomjesečnog minimuma u ​​odnosu na evro i odustao od nedavnih dobitaka u odnosu na jen u utorak, pošto su trgovci odmeravali različite ekonomske izglede za Sjedinjene Države i Evropu.

Podaci evrozone u utorak su učvrstili stav da ekonomija prilično dobro preživljava zimu intenzivnih cenovnih pritisaka, kažu analitičari.

Indeks dolara, koji meri učinak američke valute u odnosu na korpu od šest glavnih valuta, porastao je za 0,1% na 102,07, za dlaku izbegavajući prošlonedeljne padove od 7-1/2 meseci.

„SAD više nisu najčistija košulja u svetskoj ekonomskoj vešernici“, rekao je Rej Attril, šef devizne strategije u Nacionalnoj australskoj banci, koji očekuje da će dolarski indeks pasti na 100 do kraja marta i da će evro porasti na 1,10 dolara.

„To je sastavni deo našeg medveđeg stava o američkom dolaru, da SAD neće biti lider globalnog rasta.

Trgovci na tržištu novca vide samo još dva povećanja kamatnih stopa od strane Fed-a za četvrtinu poena do maksimuma od oko 5% do juna, pre nego što počne da smanjuje stope kasnije tokom godine. Sam Fed je insistirao da još uvek ima povećanja za 75 baznih poena.

Nasuprot tome, evro je ojačao skoro 0,8% u protekloj nedelji, podigao nalet zvaničnika Evropske centralne banke koji su signalizirali da će za borbu protiv inflacije biti potrebno više povećanja stopa nego što tržišta trenutno očekuju.

Ankete u utorak su pokazale da je poslovna aktivnost evrozone napravila iznenađujući povratak na skroman rast u januaru, a aktivnost u uslužnom sektoru u Nemačkoj se proširila po prvi put od juna, iako su pritisci na cene ostali nepromenljivi.

„Verovatno ima dovoljno da se učvrsti još 50 baznih poena povećanja od ECB-a“, rekao je tržišni strateg TraderKs-a Majkl Braun.

Evro, koji se u ponedeljak trgovao oko svoje najveće vrednosti od prošlog aprila, ostao je bez vrednosti u odnosu na dolar na 1,0868 dolara, što je pad sa maksimuma od 1,0898 dolara.

U međuvremenu, predsednica ECB Kristin Lagard je u ponedeljak ponovila da će centralna banka nastaviti da brzo povećava kamatne stope kako bi ukrotila inflaciju, koja je i dalje više od 5 puta veća od ciljane stope od 2%.

Na drugim mestima, dolar je pao 0,4% na 130,19 jena, prekinuvši dvodnevni rast.

Prošle nedelje, dolar je pao na samo 127.215 jena, što je najslabiji nivo od maja, uoči revizije politike Banke Japana u kojoj se investitori klade da bi centralna banka mogla signalizirati kraj svog programa podsticaja. BOJ je, međutim, ostavio politiku nepromenjenom, dajući dolaru izvesno vreme.

Ali analitičari vjeruju da će do promene BOJ-a doći pre, a ne kasnije, pošto kreatori politike budu menjali svoj mehanizam kontrole krive prinosa (ICC), koji kratkoročne stope postavlja na -0,1% i drži desetogodišnje prinose u opsegu oko nula.

„Jasno je da tržište posmatra politiku ICC-a i nakon njenog roka upotrebe, i samo je pitanje vremena – i verovatno meseci, a ne kvartala – dok BOJ ne zazvoni smrću“, rekao je Attrill iz NAB-a, koji predviđa dolar-jen će do kraja marta pasti na 125.

„Era slabosti jena ubrzano je iza nas.

Sterling je bio najveća valuta sa najlošijim učinkom u odnosu na dolar, pao je za 0,52% na dan na 1,2312 dolara, nakon što je istraživanje pokazalo da je ekonomska aktivnost britanskog privatnog sektora u januaru pala najbržim tempom u poslednje dve godine.

„Očekujući unapred, očekujemo da će sterling početi da zaostaje za susednim evropskim valutama jer ekonomski podaci ističu sve veće razlike u rastu“, rekao je Sajmon Harvi, šef FKS analize u Monek Europe.