Ledeni breg veličine Londona odlomio se od ledene police Antarktika

Ledeni breg veličine Londona odlomio se od ledene police Antarktika

Ogroman ledeni breg skoro veličine Velikog Londona odlomio se od ledene police Antarktika u blizini istraživačke stanice, što je drugi takav rascep u dve godine, objavili su istraživači u ponedeljak.

Britanska anketa o Antarktiku (BAS) saopštila je da formiranje novog ledenog brega – u prirodnom procesu zvanom „teljenje“ – nije posledica klimatskih promena, koje ubrzavaju gubitak morskog leda na Arktiku i delovima Antarktika.

Ledeni breg, veličine 1.550 kvadratnih kilometara (598 kvadratnih milja), odvojio se od 150 metara debele ledene police Brunt deceniju nakon što su naučnici prvi put uočili masivne pukotine na polici.

Slično spektakularno razdvajanje, koje uključuje ledeni breg od 1.270 kvadratnih kilometara, dogodilo se pre oko godinu dana.

„Ovaj događaj teljenja je očekivan i deo je prirodnog ponašanja ledene police Brunt“, rekao je glaciolog BAS Dominik Hodžson.

„To nije povezano sa klimatskim promenama.

Britanska istraživačka stanica Halej VI svakodnevno prati stanje ogromne plutajuće ledene police, ali na nju ne utiče najnovija ruptura.

Mobilna istraživačka baza je premeštena u unutrašnjost iz bezbednosnih razloga 2016-2017, pošto su pukotine u ledu pretile da je preseku.

Od tada, osoblje je tamo raspoređeno samo tokom leta na Antarktiku između novembra i marta, sa 21 istraživačem koji je trenutno na licu mesta.

Oni održavaju napajanje i objekte koji omogućavaju daljinsko funkcionisanje naučnih eksperimenata tokom zime, kada je mrak 24 sata i temperatura padne ispod minus 50 stepeni Celzijusa (-58 stepeni Farenhajta).

„Naši naučni i operativni timovi nastavljaju da nadgledaju policu leda u realnom vrijemenu kako bi osigurali da je bezbedna i da bi održali isporuku nauke koju preduzimamo u Haleju“, dodao je Hodžson.

Oni će biti sakupljeni avionima oko 6. februara, navodi BAS, svetski lider u istraživanju životne sredine u regionu.