Spotifi najnovije tehnološko ime za otpuštanje radnih mijesta, 6% radne snage

Spotifi najnovije tehnološko ime za otpuštanje radnih mijesta, 6% radne snage

Servis za striming muzike Spotifaj saopštio je u ponedeljak da otpušta 6% svoje globalne radne snage, ili oko 600 radnih mjesta, postajući još jedna tehnološka kompanija koja je primorana da preispita svoju ekspanziju iz ere pandemije kako ekonomski izgledi slabe.

Generalni direktor Daniel Ek najavio je restrukturiranje u poruci zaposlenima koja je takođe objavljena na internetu.

Kao deo rekonstrukcije koja uključuje reorganizaciju menadžmenta, „i da bismo više uskladili naše troškove, doneli smo tešku, ali neophodnu odluku da smanjimo broj zaposlenih“, napisao je Ek.

Velike tehnološke kompanije poput Amazona, Majkrosofta i Gugla najavile su desetine hiljada otpuštanja radnih mesta ovog meseca dok je ekonomski procvat koji je industrija doživela tokom pandemije COVID-19 jenjavao.

Stokholmski Spotifi je imao koristi od pandemijskih blokada jer je više ljudi tražilo zabavu kada su zaglavili kod kuće. Ek je ukazao da poslovni model kompanije, koji je dugo bio fokusiran na rast, mora da se razvija.

Operativni troškovi kompanije prošle godine porasli su udvostručeno u odnosu na rast prihoda, što bi bio „dugoročni neodrživ” jaz u bilo kojoj ekonomskoj klimi, ali još teže zatvoriti u „izazovnom makro okruženju”, rekao je on.

Spotifi je uložio „značajne napore“ da obuzda troškove u proteklih nekoliko meseci, „ali to jednostavno nije bilo dovoljno“, rekao je on.

„Nadao sam se da ću izdržati jak vetar u leđa od pandemije i verovao sam da će nas naše široko globalno poslovanje i manji rizik od uticaja usporavanja reklama izolovati. Gledajući unazad, bio sam previše ambiciozan u ulaganju pre našeg rasta prihoda“, rekao je Ek.

Rekao je da zbog toga kompanija smanjuje svoju globalnu radnu snagu za oko 6%. Ek nije naveo stvarni broj gubitaka poslova, ali portparol kompanije je rekao da je to 600, na osnovu 9.808 zaposlenih navedenih u poslednjem tromesečnom izveštaju.

„Preuzimam punu odgovornost za poteze koji su nas danas doveli ovde“, rekao je Ek.

Nakon godina snažnog rasta, analitičari kažu da su tehnološke kompanije prinuđene da otpuštaju poslove u pripremi za ekonomski pad koji će verovatno smanjiti potražnju za njihovim softverom, proizvodima i uslugama i smanjiti potrošnju na digitalne oglase.

Samo prošle nedelje, Gugl je objavio da ukida 12.000 radnih mesta, dok je Majkrosoft rekao da će otpustiti 10.000 radnika, što će dovesti do najmanje 48.000 smanjenja broja zaposlenih koje su velike tehnološke kompanije najavile samo u januaru.

Čak i sa svim nedavnim otpuštanjima, većina tehnoloških kompanija je i dalje znatno veća nego pre tri godine. Spotifaj je imao 4.405 zaposlenih u 2019. godini, pre nego što je pandemija počela, prema godišnjem izveštaju za tu godinu.

U jutarnjem trgovanju, akcije Spotifi-a su porasle za 3,5% na 101,32 dolara.