Nezadovoljstvo tijelom može dovesti do poremećaja u ishrani u bilo kom uzrastu

Nezadovoljstvo tijelom može dovesti do poremećaja u ishrani u bilo kom uzrastu

Poremećaji u ishrani se stereotipno povezuju sa adolescentima i mladim odraslim osobama. Sve veći dokazi, međutim, sugerišu da se ova stanja mogu pojaviti u bilo kom trenutku tokom života žene, uključujući i srednji život. Nova studija otkriva da je nezadovoljstvo telom primarni uzrok poremećaja u ishrani, posebno tokom perimenopauze. Rezultati studije su danas objavljeni onlajn u Menopauzi, časopisu Severnoameričkog društva za menopauzu (NAMS).

Poremećaji u ishrani su ozbiljna stanja mentalnog zdravlja koja se karakterišu poremećajima u ponašanju u ishrani i imidžu tela koji se javljaju kod približno 13,1% žena tokom životnog vijeka. Prevalencija bilo kog poremećaja u ishrani posebno za žene starije od 40 godina je otprilike 3,5%, a specifični simptomi kao što je nezadovoljstvo obrascima ishrane dokumentovani su čak 29,3%.

Ozbiljne komplikacije kao što su visok mortalitet i morbiditet su povezane sa poremećajima u ishrani. Ovi neželjeni zdravstveni događaji će verovatno biti uvećani kada su prisutni u starijim godinama. Međutim, nekoliko studija o poremećajima u ishrani uključivalo je učesnike u srednjim godinama, uključujući premenopauzu, perimenopauzu i postmenopauzu.

Postoje neki dokazi koji podržavaju ideju da žene u perimenopauzi imaju najveću stopu neregulisanog ponašanja u ishrani (npr. ponašanja kontrole težine kao što je redovno brojanje kalorija ili konzumiranje dijetetske hrane) u bilo kojoj reproduktivnoj fazi u srednjim godinama i da se značajno razlikuju od premenopauze. žene u pogledu nezadovoljstva telom i osećaja debljine. Iako su ovakvi nalazi i dalje oskudni; povezanost između poremećaja u ishrani i simptoma perimenopauze (npr. negativnog raspoloženja, depresije i umora) potvrđuje da perimenopauza može biti posebno rizično vreme za patologiju ishrane.

U ovoj novoj maloj studiji, koja je nastojala da istraži strukturu simptoma poremećaja u ishrani posebno tokom perimenopauze i rane postmenopauze, istraživači su koristili statističke modele mrežne analize kako bi uporedili strukturu i važnost specifičnih simptoma poremećaja u ishrani u reproduktivnim fazama. Iako priznaju da su potrebne veće studije sa ovom nedovoljno zastupljenom ženskom populacijom, istraživači veruju da studija potvrđuje da je nezadovoljstvo imidžom tela ključni faktor rizika za poremećaje u ishrani tokom čitavog životnog veka, posebno u srednjim godinama.

Rezultati studije objavljeni su u članku „Mrežna analiza simptoma poremećaja u ishrani kod žena u perimenopauzi i ranoj postmenopauzi“.

„Ova studija pokazuje da, slično studijama kod mladih odraslih osoba, nezadovoljstvo imidžom tela ostaje ključna karakteristika patologije poremećaja u ishrani kod žena srednjih godina. Konkretno, strah od dobijanja na težini i strah od gubitka kontrole nad navikama u ishrani su centralni simptomi poremećaja u ishrani u perimenopauza i rana postmenopauza. Ovi nalazi mogu pomoći u usmeravanju ciljanih strategija lečenja kod žena u srednjim godinama“, kaže dr Stephanie Faubion, medicinski direktor NAMS-a.