Grčki sud delimično je oslobodio 24 volontera koji su spasavali migrante u Sredozemnom moru

Grčki sud delimično je oslobodio 24 volontera koji su spasavali migrante u Sredozemnom moru

Grčki sud je u petak odbacio optužbe za špijunažu protiv 24 dobrovoljna aktivista koji su učestvovali u spasavanju izbeglica na Mediteranu, usred dugotrajnog suđenja koje su kritikovali aktivisti za ljudska prava, prenosi AFP.

Sud je u svojoj odluci prepoznao proceduralne greške, posebno nedovoljan prevod dokumenata optužnice i nedostatak pristupa optuženog prevodiocima.

Aktivisti se i dalje suočavaju sa optužbama za trgovinu ljudima, pranje novca, prevaru i nedozvoljeno korišćenje radio-frekvencija. Nekoliko dana pre suđenja u petak, UN su pozvale optužene da odustanu od tih optužbi.

Podsetimo, sudski spor se odnosi na događaje iz 2018. godine, kada su volonteri držani u višemesečnom pritvoru zbog sumnje za trgovinu ljudima. Policija je tada saopštila da volonteri prikupljaju informacije o tokovima izbeglica sa turske obale na grčka ostrva Lezbos i Samos i pružaju direktnu pomoć organizovanim grupama za trgovinu ljudima.

Među optuženima je i izbeglica i plivačica Sara Mardini, koja se tereti za niz prekršaja. Priča o njenoj porodici bila je osnova filma „Plivači“, objavljenog 2022. godine na Netflik platformi.

Među ostalim članovima grupe su spasilac dobrovoljac Nasos Karakitsos i holandski državljanin Piter Vitenberg, koji je rekao Amnesti internešenel da mu preti 20-25 godina zatvora ako bude osuđen da je jednostavno stajao na plaži kao posmatrač.

Suđenje dobrovoljcima, koje je počelo u novembru 2021. na ostrvu Lezbos, kritikovalo je desetine nevladinih organizacija, a Evropski parlament ga je opisao kao „najveći slučaj kriminalizacije solidarnosti u Evropi“.

Grčka konzervativna vlada, izabrana 2019. godine, obećala je da će zemlju učiniti „manje privlačnom“ za tražioce azila. Deo ove strategije podrazumeva proširenje sadašnjeg zida od 40 kilometara na granici sa Turskom u regionu Evros za 80 kilometara.

Uprkos istragama medija i nevladinih organizacija, kao i brojnim svedočenjima, grčke vlasti su dosledno negirale da su odbijale ljude koji su pokušali da se iskrcaju na njene obale.