Avioni NATO-a će biti poslati u Rumuniju da prate ruske aktivnosti

Avioni NATO-a će biti poslati u Rumuniju da prate ruske aktivnosti

NATO je u petak saopštio da planira da rasporedi tri osmatračka aviona u Rumuniju sledeće nedelje kako bi izvršili izviđačke misije i „pratili ruske vojne aktivnosti“ na teritoriji vojne alijanse od 30 zemalja.

Avioni za nadzor i nadzor sistema za upozorenje i kontrolu, ili AVACS, pripadaju floti od 14 ljudi koji se obično nalaze u Nemačkoj. Tri letelice biće poslate u utorak u vazdušnu bazu u blizini glavnog grada Rumunije, Bukurešta, na misiju za koju se očekuje da će trajati nekoliko nedelja, navodi se u saopštenju 30-člane alijanse.

Avioni „mogu da otkriju avione udaljene stotinama kilometara, što ih čini ključnom sposobnošću za odvraćanje i odbranu NATO-a“, rekla je portparolka NATO-a Oana Lungesku u saopštenju.

Otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru, NATO je pojačao svoje prisustvo na istočnom krilu Evrope, uključujući slanje dodatnih borbenih grupa u Rumuniju, Bugarsku i Slovačku.

AVACS je sprovodio „redovne patrole nad istočnom Evropom i regionom Baltičkog mora kako bi pratio ruske ratne avione u blizini granica NATO-a“ tokom rusko-ukrajinskog rata, navodi se u saopštenju.

NATO avioni, Boing E-3, zajednički su kupljeni po ceni od skoro 8 milijardi dolara 1977. godine na vrhuncu Hladnog rata, kada je Džimi Karter postao predsednik SAD i kada je raketna kriza sa Sovjetskim Savezom počela da se razvija u Evropi .

Uz malu flotu dronova u Italiji, avioni su među retkim vojnim sredstvima koje NATO poseduje kao savez. Rutinski su renovirani kako bi se osiguralo da mogu da lete do 2035.

Neki od aviona su raspoređeni na američkom nebu 24 sata nakon napada 11. septembra 2001. kako bi pomogli u zaštiti gradova i nuklearnih elektrana. Osim njihove uloge NATO-ovog oka na nebu, avioni se mogu koristiti za vazdušnu policiju, podršku u operacijama protiv terorizma ili evakuacije, kao i za pružanje pomoći tokom prirodnih katastrofa.