Bez straha za petak 13

Bez straha za petak 13

Pogled na dan koji je pred nama na evropskim i svetskim tržištima iz Anshuman Daga

Ima li nečeg sablasnog u vezi sa petkom 13.?

Pa, svakako ne za globalne investitore u kapital, jer su se navijali za američke podatke o inflaciji koji su pokazali da agresivno povećanje stope Fed-a ima željeni efekat.

Azijske berze su napredovale i dostigle još jedan sedmomjesečni maksimum i krenule su ka trećoj uzastopnoj sesiji rasta, dok je jen takođe porastao na višemesečne maksimume.

Evropske akcije, koje se nalaze na devetomesečnim najvišim nivoima, spremne su da se otvore na snazi u petak.

Na korporativnom frontu, Vodafon grupa (VOD.L), koja traži novog izvršnog direktora, planira da otpusti nekoliko stotina poslova, od kojih se većina nalazi u njenom sedištu u Londonu, kako bi obuzdala troškove, objavio je Fajnenšel tajms.

Britanski kupci su se trošili na Božić, gomilajući svoja kolica hranom, pićem i odećom za zabavu dok su tri godine uživali u prvoj prazničnoj sezoni bez briga o COVID-u, ali trgovci se pripremaju za težu 2023.

U međuvremenu, MMF zadržava svoje izglede za rast.

Šef globalnog zajmodavca rekao je da MMF verovatno neće smanjiti svoje prognoze za rast od 2,7 odsto u 2023. godini, napominjući da strahoviti skok cena nafte nije uspeo da se materijalizuje i da su tržišta rada ostala jaka.

Kreatori politike Fed-a izrazili su olakšanje što je inflacija nastavila da opada u decembru i nagovestili da dolazi do usporavanja povećanja kamatnih stopa.

U Aziji, veliki pokret je bio kada su prinosi na japanske državne obveznice premašili novi plafon centralne banke u najdirektnijem izazovu tržišta do sada decenijama izuzetno lake monetarne politike.

Petak je veliki dan za zarade u SAD. Predviđa se da će četiri američka bankarska giganta prijaviti niže kvartalne profite jer zajmodavci gomilaju sredstva za kišne dane kako bi se pripremili za usporavanje privrede koje pogađa investiciono bankarstvo.