Liza Mari Prisli, pevačica i Elvisova ćerka, umrla je u 54

Liza Mari Prisli, pevačica i Elvisova ćerka, umrla je u 54

Liza Mari Prisli, pevačica, Elvisova jedina ćerka i predani čuvar očeve zaostavštine, umrla je u četvrtak nakon što je hospitalizovana zbog hitne medicinske pomoći. Imala je 54 godine.

Preslijevu smrt je potvrdila njena majka Prisila.

„Teška srca moram da podelim poražavajuću vest da nas je napustila moja prelepa ćerka Liza Mari“, rekla je Prisila Prisli u izjavi. „Ona je bila najstrastvenija, najsnažnija i najljubaznija žena koju sam ikada poznavala.

Prisli, jedino dete Elvisa i Prisile Prisli, delila je zamišljenu harizmu svog oca — oči sa kapuljačom, drski osmeh, nizak, sparan glas — i pratila ga je profesionalno, izdajući sopstvene rok albume 2000-ih, i pojavivši se na sceni sa Pat Benatar i Richard Havlei između ostalih.

Čak je uspostavila direktne muzičke veze sa svojim ocem, pridruživši svoj glas takvim Elvisovim snimcima kao što su „In the Ghetto” i „Don’t Cri Daddi”, žalosna balada koja ga je podsetila na ranu smrt njegove majke (i Lize Mari baka), Gledis Prisli.

„To je bio ceo moj život“, rekla je za Asošijeted pres 2012, govoreći o uticaju svog oca. „To nije nešto što sada slušam i drugačije je. Iako bih mogao bolje da slušam. Ostajem dosledan činjenici da sam oduvek bio obožavalac. Uvek je uticao na mene.“

Njeno rođenje, tačno devet mjeseci nakon venčanja njenih roditelja, bila je međunarodna vest i njeno poreklo je retko bilo daleko od njenog uma. Sa prošlogodišnjim objavljivanjem glavnog muzičkog filma Baza Lurmana „Elvis“, Liza Mari i Prisila Prisli prisustvovale su crvenim tepisima i dodelama nagrada zajedno sa zvezdama iz filma.

Bila je u utorak na dodeli Zlatnih globusa, na proslavi nagrade Ostina Batlera za ulogu njenog oca. Samo nekoliko dana pre toga, bila je u Memfisu u Grejslendu – vili u kojoj je Elvis živeo i umro – 8. januara da proslavi godišnjicu rođenja svog oca.

Prisli je živela sa svojom majkom, glumicom poznatom po filmovima „Dalas” i „Goli pištolj”, u Kaliforniji nakon što su se njeni roditelji rastali 1973. Prisećala se ranih uspomena na svog oca tokom poseta Grejslendu, vozeći se kolicima za golf kroz komšiluk. i videći njegove svakodnevne ulaze niz stepenice.

„Uvek je bio potpuno, potpuno pripremljen. Nikada ga ne biste videli u pidžami kako silazi niz stepenice“, rekla je za Asošiejted pres 2012. „Nikada ga ne biste videli u bilo čemu osim u odeći „spreman da bude viđen“.“

Elvis Prisli je umro u avgustu 1977. kada je on imao samo 42, a ona 9 godina. Liza Mari je u to vreme boravila u Grejslendu i sećala se kako ju je poljubio za laku noć pre nego što bi se srušio i nikada se ne bi oporavio. Kada ga je sledeći dan videla, sledećeg dana, ležao je licem nadole u ​​kupatilu.

„Samo sam imala osećaj“, rekla je za Rolling Stone 2003. „Nije mu išlo dobro. Sve što znam je da sam imao (osećaj) i desilo se. Bio sam opsednut smrću u vrlo ranoj mladosti.

Kasnije će sama doći na naslovnice. Bori se sa drogom i nekim veoma javnim brakovima. Njena četiri muža bili su Majkl Džekson i Nikolas Kejdž.

Džekson i Prisli su se venčali u Dominikanskoj Republici 1994. godine, ali je brak okončan dve godine kasnije i definisan je brojnim neprijatnim pojavljivanjima u javnosti, uključujući neočekivani Džeksonov poljubac tokom dodele MTV video muzičkih nagrada i zajednički intervju sa Dajan Sojer kada je branila njenog muža protiv navoda da je seksualno zlostavljao maloletnicu. Njen drugi brak slavnih je bio još kraći: Kejdž je podneo zahtev za razvod nakon četiri meseca braka 2002.

„Morala sam da naletim na mnoge zidove i drveće“, rekla je za AP 2012. „Ali sada takođe mogu da se osvrnem na to i kažem vam sve stvari koje su se dešavale oko mene i svih različitih ljudi oko mene i sve avvv — a ionako nije bila dobra situacija. To nije pomoglo. U svakom slučaju, to je bio proces rasta. Samo je bilo na drugačiji način. Sve vreme je bilo ispred svih. Jer sve je to, naravno, dokumentovano.“

Liza Mari se uključila u brojne humanitarne svrhe, od programa za borbu protiv siromaštva koje sprovodi dobrotvorna fondacija Elvisa Prislija do napora za pomoć nakon uragana Katrina. Dobila bi zvanične citate iz Nju Orleansa i Memfisa, Tenesi za svoj rad.

Prisli je imala dvoje dece, glumca Rajlija Kioa i Bendžamina Kija, sa bivšim mužem Denijem Kiouom. Takođe je imala ćerke bliznakinje sa bivšim mužem Majklom Lokvudom.

Benjamin Keough je umro od samoubistva 2020. godine u dobi od 27 godina. Prisli je bila glasna o njenoj tuzi, napisavši u eseju prošlog avgusta da je „živela u užasnoj stvarnosti njenih nemilosrdnih stiska od smrti mog sina pre dve godine“.

„Suočavao sam se sa smrću, tugom i gubitkom od svoje 9. godine. Imala sam više nego ikoga pošteno u svom životu i nekako sam dogurala dovde“, napisala je u eseju objavljenom za časopis People.

„Ali ova, smrt mog lepog, prelepog sina? Najslađe i najneverovatnije biće koje sam ikada imala privilegiju da poznajem, zbog kojeg sam se svakog dana osećala tako počašćenom što sam mu majka? Ko je bio toliko sličan svom dedi na toliko nivoa da me je zapravo uplašio? Zbog čega sam se za njega zabrinuo čak i više nego što bih prirodno?“ nastavio se esej. „Ne. Samo ne … ne ne ne ne …”

Liza Mari je postala jedina naslednica fonda Elvis Prisli nakon što joj je otac umro. Zajedno sa Elvis Preslei Enterprises, trust je upravljao Grejslendom i drugom imovinom sve dok ona nije prodala svoj većinski udeo 2005. Ona je zadržala vlasništvo nad samom Graceland Mansionom, 13 hektara oko njega i stvarima u kući. Tamo je sahranjen njen sin, zajedno sa ocem i ostalim članovima porodice Prisli.

Liza Mari Prisli je bivša sajentologinja — njen sin je rođen 1992. prema smernicama koje je postavio osnivač sajentološke crkve L. Ron Habard, prema priči AP-a u to vreme — ali je kasnije raskinuo sa sajentologijom.

Liza Mari i Prisila Prisli redovno bi putovale u Grejslend tokom velikih proslava obožavatelja na godišnjice Elvisove smrti i rođendana. Jedan od dva aviona u Grejslendu se zove Liza Mari.

Nakon njenog prvog albuma „To Vhom It Mai Concern“ 2003. godine, neki fanovi su izašli da je vide kako nastupa samo iz radoznalosti s obzirom na njenu slavnu porodicu, rekla je za AP 2005. godine.

„Prvo sam morala da prevaziđem unapred spekulisanu ideju o sebi“, rekla je ona o preprekama da postanem kantautor.

„Morala sam da probijem kroz to i da se predstavim, i to je bila prva prepreka, pa sad pevam pred svima, a onda je to bila druga, a ja sam potomak — znate, koga sam Ja sam potomak — morala sam da prođem kroz nekoliko prepreka, bez sumnje“, nastavila je ona. „Ali vaga se nikada nije previše okrenula u drugom pravcu.“