Inspekcija zapečatila dva skladišta u Port of Adria

Inspekcija zapečatila dva skladišta u Port of Adria

Inspekcija zaštite i zdravlja na radu kompaniji Port of Adria (PoA) privremeno je zabranila rad u dva skladišta na području slobodne zone barske luke sa zaposlenima koji rade na mjestu sa povećanim rizikom, a nijesu ispunjeni uslovi za rad na takvom mjestu, saznaju „Vijesti“.

Kako su kazali iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga, njihovo odjeljenje za inspekcije zaštite i zdravlja na radu izvršilo je inspekcijski nadzor 15. oktobra ove godine po upućenoj inicijativi za vršenje nadzora a sve u odnosu na povećanje koncentracije olova i cinka kod zaposlenih u barskoj kompaniji AD Port of Adria.

Kako su naveli iz tog resora Vlade Crne Gore, postupajući inspektor je donio rješenje o privremenoj zabrani rada kojim se privremeno zabranjuje rad kompaniji PoA u skladištu broj pet i skladištu broj dvadeset, sa zaposlenima koji rade na radnom mjestu sa povećanim rizikom, a zbog prisustva olova i cinka ne ispunjavaju propisane uslove za rad na tom radnom mjestu.

Privremena zabrana rada traje do otklanjanja nepravilnosti, poručili su.

„Zaposleni su podnijeli inicijativu za inspekcijskim nadzorom, a rukovodstvo se obratilo zdravstvenim institucijama u vezi predmetne stvari, a oni su tu inicijativu dostavili Ministarstvu zdravlja i Inspekciji zaštite i zdravlja na radu“, kazali su „Vijestima“.

U posljednjih par godina, kako su naveli, je dva puta vršen nadzor u Port of Adria od strane inspektora zaštite i zdravlja na radu i u tim nadzorima je pored ostalog bilo naloženo ispitivanje uslova radne sredine i izmjena i dopuna akta o procjeni rizika.

„Rezultat tih nadzora je bila nabavka i izdavanje na upotrebu posebne zaštitne opreme za rizik izloženosti od olova i cinka, kao i ispitivanje prisustva tih materija u krvi zaposlenih, čim su se za to stekli uslovi“, poručili su.

Na pitanje postoji li zakonska regulativa ili propis koji obavezuje Inspekciju zaštite i zdravlja na radu da vrši nadzor u kompanijama u kojim radnici rade na poslovima koji su u zoni opasnosti jedan, kao što je to slučaj sa lučko-transportnim radnicima, oni su odgovorili da ta inspekcija ne vrši svoje redovne nadzore u skladu sa godišnjim planom rada ili u skladu sa inicijativama.

Iz Uprave policije „Vijestima“ su ranije kazali da su po usmenom nalogu tužioca policijski službenici izašli na lice mjesta i izvrsili uviđaj, a zatim uputili dopise Ekološkoj inspekciji, Inspekciji zaštite i zdravlja na radu i zdravstveno sanitarnoj inspekciji.

Iz Ekološke inspekije su odgovore na pitanja koja su poslata prije dvije nedjelje najavili za sjutra.