Vuković: Cilj Vlade je da promoviše uravnotežen i održivi rast

Vuković: Cilj Vlade je da promoviše uravnotežen i održivi rast

Cilj Vlade je da promoviše uravnotežen i održivi rast, kao i da se, dodatno podstiču projekti u oblasti energetike, uključujući obnovljive izvore energije, kao i na sprovođenje reformi u vezi sa klimatskim promjenama i razvojem zelene ekonomije, poručio je ministar finansija Novica Vuković, tokom godišnjeg zasijedanja MMF-a i Svjetske banke.

On se, predvodeći d elegaciju Crne Gore sa i guvernerkom Centralne banke Crne Gore Irenom Radović , s usreo sa visokim zvaničnicima Svjetske banke – potpredsjedni com za Evropu i Centralnu Aziju Antonellom Bassani , i izvršnim direktorom Eugenom Rhuggenaathom.

“Vuković je poručio da Vlada ostaje fokusirana na sprovođenje širokog spektra reformskih mjera i zakona kako bi se stvorio institucionalni okvir za ispunjavanje preostalih poglavlja za pristupanje Evropskoj uniji. Naglasivši vażnost usvojenog Partnerskog okvira za Crnu Goru za period 2025-2029 u iznosu od 350 miliona dolara, a koji je u skladu sa težnjama zemlje sa inkluzivnim rastom, zelenom ekonomijom, snažnim upravljanjem i napretkom ka integraciji Crne Gore u EU”, navodi se u saopštenju njegovog resora.

On je, kako su kazali, zahvalio predstavnicima Svjetske banke na kontinuiranoj partnerskoj podršci.

“Vuković je poručio da će dalja ulaganja u obnovljive izvore energije i infrastrukturu, ojačati poziciju Crne Gore kao regionalnog energetskog čvorišta i njeno vodeće mjesto u Evropi po učešću u proizvodnji energije iz energije vjetra”, navodi se u saopštenju.

On je, dodali su, naglasio da se intenzivno radi na proširivanju privredne i izvozne osnove Crne Gore, kao i omogućavanju dodatnih priliva SDI, što će uticati i na ubrzanje našeg integracioniog puta.

“ U kontekstu saradnje sa S vjetskom bankom , Vuković je akcentovao zajednički projekat Reforme poreske uprave (RARP), koji se finansira u ukupnom iznosu od 18,8 miliona eura i predstavlja jedan od najznačajnih projekata u ovom trenutku u oblasti unapređenja i reforme javnih finansija”, poručuju iz Ministarstva finansija.

Saopštio je, kako su kazali, da će ovaj projekat pomoći smanjenju sive ekonomije i budžetskog deficita, ali i podizanju svijesti građana o važnosti uzimanja računa i boljoj kontroli komercijalnih transakcija između poreskih obveznika.

“Radović je p redstav ila sagovornicima aktuelne pokazatelje poslovanja bankarskog sektora u Crnoj Gori, koji potvrđuju stabilnost i otporn ost sistema. Guvernerka je zahvalila predstavnicima Svjetske banke na saradnji i istakla da su programi tehničke pomoći ove institucije pružili značajnu podršku CBCG u sprovođenju aktivnosti usmjerenih na modernizaciju platnih sistema i unapređenje institucionalnih kapaciteta”, navodi se u saopštenju.

Kako su pojasnili, novousvojenim Partnerskim okvirom predviđen je nastavak saradnje u ovim i drugim oblastima, čime se stvaraju preduslovi za dalja unapređenja ključnih segmenata finansijskog sistema, što je od velikog značaja za ekonomski razvoj i integrac iju Crne Gore u evropske tokove.

“Na sastanku sa regionalnom direktoricom Svjetske banke za Zapadni Balkan Xiaoqing Yu , kome su prisustvovali i guverneri centralnih banaka Zapadnog Balkana , razgovaralo se o strateškim inicijativama modernizacije platnih sistema. Sastanak je bio fokusiran na korake ka implementaciji SEPA platnog sistema i razvijanju savremenog sistema za instant plaćanja – TIPS klona”, kazali su iz Ministarstva finansija.

Radović je, dodali su, istakla važnost implementacije ovih inovativnih rješenja za unapređenje efikasnosti platnog sistema i podršku ekonomskom razvoju.

“Guvernerka CBCG prisustvovala je i sastanku koji je organizovao direktor Sektora za Evropu u MMF- u , Alfred Kammer , za guvernere centralnih banaka i ministre finansija, na kojem su predstavljene regionalne ekonomske perspektive i izazovi za naredni period”, zaključuju u saopštenju.