Na planini Vojnik zasađeno preko 6.000 sadnica crnog bora: Obnova šume koja je stradala u požarima

Na planini Vojnik zasađeno preko 6.000 sadnica crnog bora: Obnova šume koja je stradala u požarima

U trećoj akciji pošumljavanja planine Vojnik, koju organizuje Savez izviđača Crne Gore (SICG) kroz projekat „Boranka“, uz podršku Evropske omladinske kartice (EYCA), više od 180 volontera zasadili su preko 6.000 sadnica crnog bora, s ciljem obnove šume koja je stradala u požarima prije četiri godine.

„Izviđači i EYCA ambasadori, zajedno sa pripadnicima Vojske Crne Gore, zaposlenima u kompaniji ‘INA’ Crna Gora i brojnim volonterima iz Nikšića i Podgorice, dali su doprinos obnavljanju šume na rejonu ispod Turove kolibe. Ova šuma nije uspjela da se prirodno obnovi, a zbog požara koji je zahvatio ovo područje, erozija i gubitak šumskog tla postali su opasnost od trajnog gubitka šume“, piše u saopštenju za javnost koje potpisuje Peko Vukadinović, predsjednik SICG-a.

Glavni koordinator projekta „Boranka“, Borislav Jovović, istakao je da su vatrogasci, šumari i volonteri, nesebičnim zalaganjem, prije četiri godine uspjeli da spriječe širenje požara ka višim predjelima Vojnika, ali da su posljedice ipak vidljive.

„Ovdje je očigledna razlika između opožarenih dijelova i onih koje požar nije zahvatio. Pošumljavanje ovih prostora je naš način da prirodi vratimo ono što joj je oduzeto i da doprinesemo očuvanju životne sredine“, kazao je Jovović i zahvalio se volonterima na učešću u akciji.

Ana Vukčević, projektna menadžerka EYCA, istakla je značaj učešća mladih u projektima očuvanja prirode.

„Ovo okupljanje je dokaz snage zajedničkog rada, solidarnosti i aktivizma mladih, i pokazuje koliko zajedno možemo postići kada smo ujedinjeni oko zajedničkog cilja, angažujući oko njega mlade koji su spremni da brinu o zajednici“, poručila je Vukčević i zahvalila se volonterima i EYCA ambasadorima na prisustvu.

Opožarene lokacije na Vojniku, koje izviđači pošumljavaju, nalaze se na visočijim, manje pristupačnijim terenima, tako da su uspon do njih vodili planinari iz kluba vojnih planinara „Kapetan“ koji su i sami uzeli učešće u akciji sadnje.

Na trećoj akciji „Boranke“ učešće su uzele izviđačke jedinice iz Nikšića, Podgorice i Bara – „Skitač“, „Jagoš Kontić“, „Eho“, „Stara Varoš“, „Tibor“ i „24. novembar“.

Projekat „Boranka“ nastavlja se 2. novembra kada će izviđači ponovo pošumljavati opožarane lokacije na Vojniku. Pozivaju sve zainteresovane građane da se pridruže akciji i daju doprinos obnovi prirodnog nasljeđa.

„Boranka“ je projekat koji okuplja partnere iz različitih sektora, uključujući Evropsku uniju u Crnoj Gori, Evropsku kuću, Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, Vojsku Crne Gore, Upravu za gazdovanje šuma i lovišta Crne Gore, Opštinu Nikšić, „Lovćen osiguranje“, NLB banku, INA Crna Gora, „Podravka Grupu“, „Aqua Bianca“, „Forthing“, „Mimond travel“ i pekaru „Bred i pita“.

+