Putin: Ministarstvo radi na odgovoru ako SAD i NATO pomognu Ukrajini da udari duboko u Rusiju zapadnim projektilima

Putin: Ministarstvo radi na odgovoru ako SAD i NATO pomognu Ukrajini da udari duboko u Rusiju zapadnim projektilima

Upitan da li je Zapad čuo upozorenja Rusije, Putin je rekao novinaru Pavelu Zarubinu: „Nadam se da su čuli. Jer, naravno, i mi ćemo morati da donosimo neke odluke za sebe.“

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da rusko ministarstvo odbrane radi na različitim načinima da odgovori ako Sjedinjene Američke Države (SAD) i njihovi saveznici iz NATO pomognu Ukrajini da udari duboko u Rusiju zapadnim projektilima dugog dometa, prenosi agencija Rojters.

Rat u Ukrajini koji traje od februara 2022. godine izazvao je najveću konfrontaciju između Rusije i Zapada Hladnog rata, a ruski zvaničnici kažu da rat sada ulazi u najopasniju fazu.

Rusija je nedeljama signalizirala SAD i njenim saveznicima da će Moskva smatrati da će biti velika eskalacija, ako Ukrajini daju dozvolu da udari duboko u rusku teritoriju raketama koje isporučuje Zapad.

Putin je 12. septembra rekao da bi odobrenje Zapada za takav korak značilo „direktnu umiješanost zemalja NATO, SAD i evropskih zemalja u rat u Ukrajini“ jer bi vojna infrastruktura i osoblje NATO morali da budu uključeni u gađanje i ispaljivanje projektila.

Putin je danas rekao da je prerano reći kako će Rusija tačno reagovati na takav potez, ali da će Moskva morati da odgovori u skladu sa tim i da se ispituju različite opcije.

„(Rusko ministarstvo odbrane) razmišlja o tome kako da odgovori na moguće udare dugog dometa na rusku teritoriju, ponudiće niz odgovora“, rekao je Putin glavnom izvještaču ruske državne televizije u Kremlju Pavelu Zarubinu.

S obzirom da Rusija brzo napreduje u istočnoj Ukrajini od prvih mjeseci invazije, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski moli Zapad da dozvoli Kijevu da ispaljuje zapadne projektile duboko u rusku teritoriju.

Rojters navodi da SAD nisu javno rekle da li će dozvoliti Ukrajini da udari Rusiju, ali neki američki zvaničnici su duboko skeptični da bi to učinilo značajnu razliku u ratu.

Ukrajinske snage već redovno napadaju duboko u Rusiju sa dalekometnim bespilotnim letjelicama (dronovi).

Ruske snage preuzele su kontrolu nad rudarskim gradom Selidove u ukrajinskoj oblasti Donjeck nešto više od nedjelju dana nakon prvog juriša na grad, prema proruskim ratnim blogerima.

Putin, koji je naredio hiljadama vojnika da uđu u Ukrajinu 2022. nakon osam godina borbi u istočnoj Ukrajini, opisuje rat kao bitku između Rusije i Zapada koji je u opadanju, za koji kaže da je ignorisao interese Rusije nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Ukrajina i njeni zapadni saveznici kažu da je Putin pokrenuo rat u imperijalnom stilu i da su više puta ponavljali da će, ako Rusija pobijedi u ratu, autokratske zemlje širom svijeta biti ohrabrene.

Samo nekoliko nedjelja prije američkih predsjedničkih izbora, Putin je promijenio rusku nuklearnu doktrinu u, kako je Kremlj rekao, pokušaju da signalizira zabrinutost Rusije zbog zapadnih diskusija o raketnim udarima iz Ukrajine.

Upitan da li je Zapad čuo upozorenja Rusije, Putin je rekao Zarubinu: „Nadam se da su čuli. Jer, naravno, i mi ćemo morati da donosimo neke odluke za sebe.“

Putin je rekao da će samo oficiri NATO moći da ispaljuju takvo oružje na Rusiju i da će za za gađanje morati da koriste zapadne satelitske podatke, tako da je pitanje zaista „da li će sebi dozvoliti da udare duboko u rusku teritoriju ili ne.“

Američki zvaničnici kažu da SAD ne nastoje da eskaliraju sukob.

Nejasno je kako će novi američki predsjednik pristupiti ratu: bivši predsjednik SAD Donald Tramp rekao je da će prekinuti rat u Ukrajini, dok potpredsjednica SAD i kandidatkinja Demokratske stranke Kamala Haris kaže da će nastaviti da podržava Ukrajinu.