Dizajneri gledaju na prirodu, deponije za nove materijale za dekoraciju

Dizajneri gledaju na prirodu, deponije za nove materijale za dekoraciju

Na prvi pogled, svijećnjaci i lusteri Nine Edvards Ankers izgledaju kao drevni svitci pergamenta ili listovi tofija od putera, umotani oko LED sijalica.

Priđite bliže – ili samo pitajte dizajnera/arhitektu iz Njujorka – i videćete da su zapravo napravljene od algi.

Na ideju je došla dok je radila na doktorskom istraživačkom projektu o materijalima i osvetljenju na Školi za arhitekturu i dizajn u Oslu, a sada je kreirala kolekciju svijećnjaka, lampi, pa čak i lustera pod nazivom „Chlorophita“.

Ankers je odlučila da ne prikriva osušene alge — njene nijanse imaju sve nesavršenosti svog prirodnog stanja i prozirne boje meda.

„Od početka smo želeli da zadržimo integritet materijala i pokažemo njegova jedinstvena svojstva“, kaže Ankers.

Ona je jedan od mnogih dizajnera koji razmišljaju izvan tradicionalnih materijala, pronalazeći načine da spoje dizajn sa održivim izvorima i metodama proizvodnje.

Ankers i njen tim u NEA Studios isprobavaju i druge prirodne materijale.

„Za osvetljenje, zainteresovani smo za crvene/narandžaste alge, perje održivog izvora, školjke potkovica i zdrobljene školjke, kao i gumu napravljenu od ostataka kukuruza“, kaže ona. „Za nameštaj postoje organski materijali kao što su pasulj sočiva, heljda i druga punila za tapacirani nameštaj, kao i prirodni ratan, pluta i bambus.“

Ogromni koraci su napravljeni u pretvaranju recikliranih plastičnih boca i drveta i biljnih vlakana u materijale koji mogu da se koriste u kućnoj i modnoj industriji, koji pokušavaju da se pozabave negativnim uticajima proizvodnje pamuka na životnu sredinu, zagađenjem plastikom i još mnogo toga.

Sajam Heimtektil, izlog za ono što je novo u globalnom tekstilnom modelu i razvoju, otvara se ove nedelje u Frankfurtu, Nemačka, sa naglaskom na reciklaži materijala za proizvodnju novih proizvoda na ekološki prihvatljiviji način.

„Videćemo kompanije koje demonstriraju kako se neorganski materijali poput najlona, plastike i metala mogu ponovo koristiti – na primer, pločice za tepihe koje se mogu rastaviti na kraju svog životnog veka i koristiti kao sirovina za nove pločice“, kaže Olaf Šmit, Heimtektil-ov potpredsednik za tekstil i tekstilnu tehnologiju.

Drugi rade na reciklaži organskih materijala poput lana i rafije.

„A tu su i morske alge, koje se koriste za proizvodnju akustičnih prostirki i panela koje pružaju odličnu izolaciju, otporne su na vatru i dobro regulišu vlažnost“, kaže Šmit. „Na kraju svog životnog veka, paneli se mogu iseckati i ponovo koristiti.”

Na prošlogodišnjem sajmu, inovativni materijali uključivali su plutu i ​​reciklirana vlakna od PET (plastičnih) flaša.

„Pluta je prozračna, hipoalergena, antibakterijska, izolativna i čvrsta“, kaže Šmit, dodajući da se može sakupljati održivije od mnogih drugih materijala.

Proizvodi za kućnu dekoraciju napravljeni od plute uključuju poslužavnike, stolove, zidne panele i osvetljenje. Na primer, na Etsi.com možete kupiti rolne sa šarama, portugalske plute.

Pluta se takođe usitnjava i nanosi na tkanine kako bi se stvorila mekana, veganska koža koju neki dizajneri koriste za prekrivanje stolica i sofa, dok je drugi pretvaraju u jakne, pantalone, šešire, torbe i kišobrane. Svala, na primer, pravi torbe, torbe i kvačila od tkanine na bazi plute.

„Najvažniji trend je održivost“, kaže analitičarka modne industrije Veronika Lipar. „Industrija pokušava da minimizira svoj uticaj na životnu sredinu i da više ne bude najveći zagađivač.

Patagonia, North Face i Timberland su među kompanijama koje sada koriste prirodne materijale iz regenerativnih izvora.

Reciklirane PET boce koje je Šmit pomenuo pretvaraju se u mrežasto predivo pod nazivom Hidroknit od strane kanadskog proizvođača obuće Native Shoes i u lagane cipele i čizme koje kompanija naziva „džemperi za vaša stopala“.

Italijanski brend Kampos nudi kupaće kostime i odeću za kišu od filamentnog prediva PET boca koje se brzo suši i meka.

Sama pređa se prodaje loptom u prodavnici Unikue Iarns-a na Etsiju. Lagana, rastezljiva i čvrsta, može se pletati, heklati i tkati u predmete poput torbi ili tekstilne umetnosti.

Između ostalih poduhvata:

Italijanska kompanija Frumat razvila je biljnu kožu dobijenu od otpada koji su stvorili proizvođači soka od jabuke.

Dva meksička inovatora, Adrijan Lopez Velarde i Marte Kazarez, napravili su kožu koju zovu „Deserto“ koristeći listove kaktusa Nopal. Kaktusi su od interesa za razvoj novih materijala jer tolerišu sušu, toplotu i loše zemljište.

Pinatek pomaže u podršci poljoprivrednim zajednicama na Filipinima koristeći otpad od berbe ananasa za stvaranje materijala koji se prodaje proizvođačima cipela, dodataka, odeće i presvlake.

A kalifornijski Bolt Threads kreirao je Milo, kožu na bazi micelijuma koju koriste brendovi kao što su Adidas, Lululemon i Stella McCartnei.

Konačno, neke staklene zidne pločice koje se koriste u domovima započele su život na automobilu. Kompanije drobe odbačene šoferšajbne, a zatim peku smešu. Praškasta suspenzija postaje jak, opalescentni materijal koji se naziva sinterovano staklo.

„Sinterovano staklo je sada jedna od naše četiri glavne linije pločica. Postoji neverovatan raspon boja i izdržljivost visokih performansi“, kaže Ted Acvorth, osnivač proizvođača mozaika Artaic iz Bostona.

Eni Hol, dizajnerka u Kembridžu, Masačusets, koristila je mešavinu klementine, neba i staklenih pločica od crvendaćeg jajeta na nedavnom kuhinjskom podupiraču.