Sjeverna Koreja negira da je poslala vojnike u Rusiju

Sjeverna Koreja negira da je poslala vojnike u Rusiju

Sjeverna Koreja je negirala da je Rusiji obezbijedila trupe koje bi mogle da budu mobilisane u sukobu u Ukrajini, a predstavnik Pjongjanga u Ujedinjenim nacijama (UN) je za takve tvrdnje Seula rekao da su „neosnovane glasine“.

„Što se tiče takozvane vojne saradnje sa Rusijom, moja delegacija ne osjeća potrebu da komentariše ove neosnovane stereotipne glasine“, rekao je predstavnik Sjeverne Koreje na sednici Generalne skupštine UN u Njujorku.

Ove tvrdnje Seula „imaju za cilj da ukaljaju imidž“ Sjeverne Koreje i „potkopaju legitimne, prijateljske i kooperativne odnose između dvije suverene države“, dodao je zvaničnik.

Južna Koreja je juče pozvala ruskog ambasadora u Seulu na razgovor sa zahtjevom o „trenutnom“ povlačenju vojnika koje je, prema tvrdnjama Južne Koreje, Pjongjang poslao kao podršku Moskvi u ratu protiv Ukrajine, saopštilo je južnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova.

Oko 1.500 pripadnika sjevernokorejskih specijalnih snaga se već nalazi u Rusiji i očekuje se da će uskoro krenuti na front, saopštila je u petak obavještajna agencija Južne Koreje.

Seul očekuje da će u Rusiju biti poslato oko 12.000 sjevernokorejskih vojnika.