Ambasadori posjetili Slobodnu zonu Luke Bar

Ambasadori posjetili Slobodnu zonu Luke Bar

Ambasadori Savezne Republike Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, savjetnik ministra u Ambasadi Slovenije, kao i Njemačke agencije za razvojnu saradnju (GIZ) posjetili su 16.10.2024. Slobodnu zonu Luke Bar.

V.d. direktorice Uprave carina Maja Vučinić zahvalila se na podršci koju u kontinuitetu pružaju carinskoj službi Crne Gore u cilju modernizacije i dostizanja EU standarda, kao i jačanju kapaciteta službe.

Tokom posjete Vučinić je ispred Uprave carina predstavila ključne rezultate postignute u okviru reformi carinske službe tokom početka druge polovine 2024. godine.

– U okviru reformi odrađena je digitalizacija procesa, modernizacija infrastrukture i unapređenje efikasnosti carinskih procedura, kroz nedavnu primjenu sistema za targetiranje pošiljki (CTS) kao i početak primjene Novog komjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS) na nacionalnom nivou – istakla je Vučinić.

Takođe, istaknuti su prioriteti Uprave, uključujući borbu protiv krijumčarenja, poboljšanja carinskog nadzora i olakšavanje međunarodne trgovine.

Pored ostalog, Uprava carina je predstavila implementaciju projekta „Uspostavljanje elektronskog sistema obrade podataka prije prispjeća robe za pošiljke u pomorskom i poštanskom saobraćaju“, i projekta „Podrške Upravi carina Crne Gore za implementaciju Sistema carinskih odluka (CDS) na nacionalnom nivou“, čija primjena se uskoro očekuje.

Među prisutnima bili su Peter Felten , ambasador Njemačke u Crnoj Gori, Don Meken , britanska ambasadorka, i Borut Valenčić , savjetnik ministra u Ambasadi Slovenije.