Tonino Picula novi izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju

Tonino Picula novi izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju

Evropski poslanik iz Hrvatske Tonino Picula , bivši hrvatski ministar spoljnih poslova, novi je izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, rečeno je za N1 iz Socijaldemokratske partije.

Picula, koji predstavlja Socijaldemokratsku partiju Hrvatske u EP još od 2013. godine, naslijediće na toj poziciji Vladimira Bilčika, koji se nije kandidovao za drugi poslanički mandat.

Ranije je potvrđeno da će pozicija izvjestioca za Srbiju, koju je u proteklih deset godina držala Evropska narodna partija (EPP), biti dodijeljena grupi Socijalista i demokrata (S&D).

Tonino Picula bio je ministar spoljnih poslova Hrvatske u vladi premijera Ivice Račana od 2000. do 2003. godine.

Poslanik u EP postao je na vanrednim izborima 2013. godine, koji su održani povodom ulaska Hrvatske u Evropsku uniju (EU).

U junu ove godine izabran je četvrti put za poslanika EP, a od početka poslaničkog staža je član Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET).

Picula je tokom prethodnih saziva EP bio jedan od najaktivnijih poslanika kada je riječ o proširenju EU na Zapadni Balkan. U prethodnom sazivu je bio izvjestilac za Crnu Goru, a takođe je bio izvjestilac EP za Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA III), kao i novi Plan rasta EU za Zapadni Balkan.

Izvjestioci u EP su, između ostalog, odgovorni za pisanje godišnjih izvještaja o stanju u državama kandidatima ili onima koji teže da to postanu. Njihovi izveštaji najprije se razmatraju na sjednici Odbora za spoljne poslove (AFET), a potom na plenarnom zasedanju EP.

Osim za Srbiju, grupa Socijalista i demokrata imaće izvjestioca i za Albaniju. Evropska narodna partija dobila je pozicije izvjestilaca za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, liberalna grupa Obnovimo Evropu izvjestioca za Crnu Goru, a grupa Zelenih izvjestioca za Sjevernu Makedoniju.