Spajić i ministri kažu da treba razmotriti pooštravanje sankcija prema maloljetnicima

Spajić i ministri kažu da treba razmotriti pooštravanje sankcija prema maloljetnicima

Nasilničko ponašanje mora imati jasan odgovor države, a djeca moraju biti bezbjedna i zaštićena u školi, ali i van nje, kazao je premijer Milojko Spajić.

On se sastao sa roditeljima učenika barske Gimnazije „Niko Rolović“ Darisa Mujića koji je 7. oktobra nožem napadnut i teško ranjen u školskom dvorištu. Maloljetni A.K. tereti se za pokušaj ubistva, a optužbi će se braniti sa slobode, nakon što je pušten iz pritvora.

Kabinet predsjednika Vlade je saopštio da je Spajić sa roditeljima učenika razgovarao o zdravstvenom stanju njihovog sina, koji je zbrinut u Kliničkom centru. „U ovom trenutku to je navažniji zadatak i nadam se da će iz ovog nemilog događaja Daris izaći bez posljedica”, kazao je Spajić.

Otac Darisa Mujića, Ceno, zahvalio je na podršci, navodeći da im je apsolutni prioritet zdravlje djeteta i sigurnost.

„Ono što brine je činjenica da je učenik koji mu je nanio teške povrede, iako povratnik u takvim djelima, pušten da se brani sa slobode čime se, prema riječima roditelja, šalje loša poruka. Oni su poručili da su potrebne hitne izmjene Zakona o maloljetnicima, koji bi preciznije uredio ovakve i slične slučajeve“, piše u saopštenju Spajićevog kabineta.

Premijer, ministar pravde Bojan Božović i ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović, koji su prisustvovali sastanku, saglasni su da je potrebno razmotriti pooštravanje sankcija, „iako je prema postojećem zakonskom rješenju postojao osnov za izricanje mjere zadržavanja lica u predmetnim okolnostima“.

Sa sastanka je poručeno da će „pažljivo sagledati ovo pitanje, kako bi u saradnji sa zainteresovanom javnošću predložili izmjene ovog zakonskog rješenja“.

„Država ne smije ostati nijema na vapaj roditelja zabrinutih zbog vršnjačkog nasilja u školama kakvo se dogodilo u Baru prethodne sedmice. Nasilničko ponašanje, učinjeno u ma kom dobu života, mora imati jasan odgovor države a naša djeca moraju biti bezbjedna i zaštićena u školi, ali i van nje”, kazao je Spajić.

Na sastanku je poručeno da porodica Mujić može računati na pravnu i svaku drugu vrstu pomoći, uključujući i pojačanu zaštitu njihove bezbjednosti, te da će država „pokazati da se nijedan vid nasilja neće tolerisati“, piše kabinet premijera.