BRIKS: Rusija predlaže alternativnu platformu za plaćanja

BRIKS: Rusija predlaže alternativnu platformu za plaćanja

Rusija će članicama BRIKS-a predložiti uspostavljanje platforme za međunarodna plaćanja koja će biti konkurent aktuelnom “centraliziranom” sistemu i biti fokusirana na plaćanja u nacionalnoj valuti, pokazuje dokument objavljen na stranici ruskog ministarstva finansija.

Nova infrastruktura za prekogranična plaćanja uključivala bi sistem poruka i mrežu komercijalnih banaka koje bi provodile prekogranične transakcije u nacionalnim valutama, prenosi Hina.

Centralno mjesto u transakcijama imale bi centralne banke kako bi se platni promet zaštitio od vanjskih uticaja, tumači rusko predsjedništvo BRIKS-a u predlogu dokumenta, sastavljenom uoči samita koji će biti održan od danas do 24. oktobra u ruskom Kazanju.

Uspostava direktnim veza među centralnim bankama mogla bi svesti rizik na minimum jer bi isključivanje komercijalnog zajmodavca iz sistema podrazumijevalo i isključivanje ‘njegove’ centralne banke, objašnjavaju, navodeći i mogućnost zajedničke multilateralne platforme za plaćanja, koja bi se temeljila na modernoj tehnologiji.

Krize su naglasile nedostatke međunarodnog finansijskog sistema i potencijal za destabilizaciju koji predstavlja “prekomjerno oslanjanje na jednu valutu i na centraliziranu financijsku infrastrukturu”, tvrde.

Sistem treba prilagoditi kako bi se bolje nosio s “izazovima koje predstavlja fragmentacija svjetske trgovine” i kako bi pratio potrebe svjetske ekonomije, stoji u dokumentu.

Međunarodni monetarni fond (MMF) i njegova specijalna prava vučenja (SDR-ovi) nisu u razvoju pratili svjetsku ekonomiju, zaključak je ruskog predsjedništva BRIKS-a.

SDR-ovi su prema prvobitnom planu trebali da postanu alternativna imovina u državnim rezervama, pa i nova globalna valuta, ali njihova je učinkovitost, u cjelini gledano, još uvijek ograničena, konstatiraju, predlažući raspravu o njihovoj mogućoj ulozi u globalnoj ekonomiji i u kontekstu privatnog sektora.

Rusko predsjedništvo BRIKSA-a predlaže i uspostavljanje zajedničke berze žitarica čiji je cilj ponuditi alternativu aktuelnom mehanizmu određivanja cijena na berzama u zapadnim zemljama.

“Kako bi se osigurala učinkovita, nesmetana i transparentna prekogranična trgovina robom, rusko predsjedništvo BRIKS-a predlaže uspostavu platforme za trgovinu žitaricama u okviru Berze žitarica BRIKS-a”, navodi se u dokumentu i dodaje da će se tom mjerom osigurati nezavisno određivanje cijena i ojačati suverenitet ekonomija članica BRIKS-a.

Mehanizam trgovanja žitaricama među članicama BRIKS-a obuhvatio bi u budućnosti i naftu, prirodni gas i zlato, dodaje se u dokumentu.