Bulat o radnicima koji su zbog trovanja olovom poslati u Beograd: Nema razloga za zabrinutost

Bulat o radnicima koji su zbog trovanja olovom poslati u Beograd: Nema razloga za zabrinutost

Radnici kompanije “Port od Adria”, koji borave u Beogradu na ispitivanjima zbog trovanja olovom, ponovo su testirani, urađena je cjelokupna provjera njihovog zdrastvenog stanja i najvjerovatnije će već sjutra moći da idu kući.

To je “Vijestima” kazao dr Petar Bulat , predsjednik Udruženja toksikologa Srbije, koji radi u beogradskom Instiiutu “Dr Dragomir Karajović”, na kojem od prošlog četvrtka borave zaposleni u barskoj kompaniji.

“Rezultati su pokazali da su vrednosti olova u krvi otprilike isti kao u Crnoj Gori i da nema nikakvih novih elemenata”, kazao je on.

Nakon urađene kompletne provjere njihovog zdrastvenog stanja on kaže da nije zabrinut, a o detaljima nije mogao da govori zbog zaštite pacijenata.

“Nema nijednog rezultata koji bi izazvao moju zabrinutost”, naveo je, a isto je ispričao i radnicima kompanije “Port of Adria”. Ocijenio je i da su i oni zadovoljni.

Zaključio je da se vrijednosti koje su se pojavile u medijima odnose se na referentne vrijednost za opštu populaciju koja podrazumijeva i djecu, trudnice i dojilje jer olovo postoji i u životnoj sredini. Za izložene osobe koje rade sa olovom važe sasvim druge vrijednosti. Granične vrijednosti za njih su 600 mikrograma po litru u SAD, a u EU su tokom 2024. doneli odluku da sa 700 mikrograma po litru granične vrednosti smanje na 150 mikrograma po litru počevši od 2028. godine.

Kod 58 od 63 testirana radnika utvrđeno je povećano prisustvo olova u krvi. Šestorica onih sa najvišim vrijednostima, upućeni su na liječenje u Beograd. Granične vrijednosti olova u krvi su 28,a kod nekih radnika nivo je 119. Zbog kontaminacije olovom grupa zaposlenih kompanije Port of Adria podnijela je krivičnu prijavu.