Morski sunđer ima moć da blokira COVID

Morski sunđer ima moć da blokira COVID

Istraživači UBC-a su identifikovali tri jedinjenja koja sprečavaju infekciju COVID-19 u ljudskim ćelijama, dobijena iz prirodnih izvora uključujući B.C. morski sunđer.

Ovo otkriće otvara put razvoju novih lekova za varijante COVID-19 napravljenih iz prirodnih izvora. A s obzirom na obilje prirode, moglo bi postojati mnoštvo novih antivirusnih lekova koji čekaju da budu otkriveni.

U nedavnoj studiji, međunarodni tim istraživača predvođen naučnicima UBC-a istražio je katalog od više od 350 jedinjenja dobijenih iz prirodnih izvora, uključujući biljke, gljive i morske sunđere, u pokušaju da pronađu nove antivirusne lekove koji se mogu koristiti za lečenje COVID-19. 19 varijanti kao što je omikron.

„Ovaj interdisciplinarni istraživački tim otkriva važne mogućnosti biodiverziteta i prirodnih resursa i otkriva rešenja zasnovana na prirodi za globalne zdravstvene izazove kao što je COVID-19“, rekao je stariji autor dr Fransoa Žan, vanredni profesor na odseku za mikrobiologiju i imunologiju.

Kupanjem ljudskih ćelija pluća u rastvorima napravljenim od ovih jedinjenja, a zatim inficiranjem ćelija SARS-CoV-2, istraživači su pronašli 26 jedinjenja koja su u potpunosti smanjila virusnu infekciju u ćelijama. Tri su bila efikasna u vrlo malim dozama.

„Prednost ovih jedinjenja je u tome što ciljaju na ćelije, a ne na virus, blokirajući replikaciju virusa i pomažući ćeliji da se oporavi“, rekla je prvi autor dr Himena Perez-Vargas, naučni saradnik u odeljenju. mikrobiologije i imunologije. „Ljudske ćelije evoluiraju sporije od virusa, tako da bi ova jedinjenja mogla da deluju protiv budućih varijanti i drugih virusa kao što je grip ako koriste iste mehanizme.

Istraživači su koristili verziju virusa SARS-CoV-2 koja uzrokuje da ćelije svetle fluorescentno zeleno kada su zaražene, kao i specijalnu tehniku skrininga, da identifikuju 26 najboljih prirodnih jedinjenja koja su pokazala inhibiciju infekcije COVID-19 sa malim oštećenjem ćelija. . Fluorescentni virus je moćno sredstvo, rekao je prvi autor dr Tiroš Šapira, postdoktorski saradnik na medicinskom fakultetu.

„Sa njim, eksperimentalno naporni koraci postaju suvišni tako da možemo lako i brzo da proverimo hiljade jedinjenja. Još važnije, sa njim imamo opciju da pratimo SARS-CoV-2 ‘uživo’ dok se širi iz jedne ćelije u drugu. “

Kanadska jedinjenja

Sva tri najefikasnija jedinjenja pronađena su u Kanadi: alotaketal C iz morskog sunđera sakupljenog u Hou Soundu, B.C., bafilomicin D iz morske bakterije sakupljene u Barklei Soundu, BC, i holirin A iz morskih bakterija sakupljenih u vodama Njufaundlenda.

„Skupljamo stvari već 40 godina širom sveta, ali ova trojica su slučajno Kanađani, a dvoje su iz B.C.-a“, rekao je koautor dr Rejmond Andersen, profesor na odseku za hemiju.

Dalja ispitivanja su pokazala da su tri jedinjenja efikasna protiv delta varijante i nekoliko varijanti omikrona, i da su bezbedna za ljudske ćelije kao i trenutni tretmani COVID-19. Mnogi od ovih tretmana više nisu efikasni protiv trenutno cirkulišućih varijanti omikrona jer se virus razvija. Ovo naglašava potrebu za novim antivirusnim lekovima, rekao je dr Džin.

Rad zajedno sa drugim antivirusnim lekovima

Istraživači su istraživali koliko je jedinjenje bafilomicin D bilo efikasno kada se koristi u kombinaciji sa nedavno otkrivenim antivirusnim lekom COVID-19, molekulom N-0385. Otkrili su da jedinjenje i molekul rade sinergistički protiv omikronske podvarijante BA.2. Ovo sugeriše obećavajuću polaznu tačku za razvoj višestrukih tretmana omikronskih varijanti koje su efikasne u lečenju COVID-19 i drugih virusa, rekao je dr Džin.