Za nove ploče u centru Kolašina 50 hiljada eura

Za nove ploče u centru Kolašina 50 hiljada eura

Kolašinsko Komunalno preduzeće počelo je radove adaptacije Ulice IV proleterske, takozvane Sibirske.

U toj centralnoj ulici, koja je i gradska pješačka zona, kako je kazao direktor Komunalnog preduzeća, slijedi skidanje postojećih ploča, njihovo pranje, ponovno postavljanje i zalivanje betonom.

“Takođe, sve dotrajale, polomljene ploče biće zamijenjene novim. Za tu namjenu Opština je izdvojila 50.000 eura, a radove izvodi naše preduzeće sa podizvođačima. Posao obavljamo na kraju ljetnje sezone kako novo ulica u “novom ruhu” dočekala sledeću turističku sezonu. Imali smo u vidu i da izaberemo period godine kako bi izbjegli da radovi ugrožavaju rad ugostitelja i njihovih bašti”, kazao je Simović.

Prema njegovim riječima, radovi će biti završeni u narednih petnaestak dana. Adaptacija Sibirske u ovom obimu je prva od kako je, prije više od deceniju i po, rekostruisan gradski centar. Povremeno su u toj ulici samo mijenjane polomljene ploče. Simović očekuje da se nakon završetka radova, dobije, kako objašnjava, “trajnije i dugoročnije rješenje” pločnika u najpopularnijoj kolašinskoj ulici.

Komunalno preduzeće je, u partnerstvu sa Opštinom, minulih mjesec, radilo na unaprjeđenju pješačke infrastrukture u gradu, pa su u više ulica izgrađeni trotoari.

U planovima lokalne uprave narednih godina su obimni radovi raekonstrukcija gradskih ulica u posebnim naglaskom na izgradnju trotoara i biciklističkih staza. Do 2031. godine, kako piše u nacrtu Strateškog plana razvoja, trebalo bi da bude potrošeno 1,8 miliona eura.

“Cilj je poboljšanje bezbjednosti i mobilnosti za sve učesnike u saobraćaju. Projekat će obuhvatiti obnavljanje dotrajalih ulica, postavljanje novih trotoara za pješake, izgradnju biciklističkih staza, te unapređenje signalizacije. Rekonstrukcija će omogućiti lakše kretanje kroz grad, smanjenje saobraćajnih gužvi i povećanje sigurnosti za pješake i bicikliste”, piše u nacrtu SPR.